Uitleg Schulprandje Haken Schelprandje

Uitleg Schulprandje haken

Het schulprandje (of ook wel het schelprandje), is natuurlijk één van de bekendste randjes om te haken. Er zijn ook meerdere variaties op te bedenken. Zelf vind ik het bijvoorbeeld mooi om een schelpje op de hoek van mijn werk te hebben, als ik rondom haak.

Deze uitleg bevat 2 delen:

  • Deel 1: Schulprandje aan 1 zijde haken
  • Deel 2: Schulprandje rondom haken (bijvoorbeeld om een deken)

Het aantal steken: deelbaar door 4 + 1 extra steek. Begin je met een lossenketting, tel de keerlossen dan bij je lossenketting op.

Valsspelen: Kom je nu niet uit met het aantal steken. Je kunt valsspelen met hoe je uitkomt door ergens een keertje geen steek in de toer over te slaan of door juist een extra steek over te slaan.

De basissteken die je voor het schulprandje moet kennen: de losse, de vaste, het stokje.

Hieronder vind je de video van het schulprandje inclusief haakdiagram en de uitgeschreven uitleg.

Video + haakdiagram Schulprandje

Video Schulprandje haken

Tijdlijn video

Wil je een specifiek deel van de video zien? Klik dan hieronder om meteen naar het juiste deel te gaan:

Uitgeschreven uitleg schulprandje aan 1 zijde

Je kunt het schulprandje op een rij vasten haken, zoals ik in de video doe, maar je kunt hem ook prima op andere steken haken.

Wil je precies uitkomen met de steken? Zorg dan dat je een veelvoud van 4 steken + 1 steek extra hebt.

1 losse, 1 vaste in de eerste steek. *Sla 1 steek over, haak 5 stokjes in de volgende steek. Sla 1 steek over, haak 1 vaste in de volgende steek* Herhaal tussen * en * tot het einde van de toer.

Uitgeschreven uitleg schulprandje rondom met mooie hoek

Je kunt het schulprandje op een vasten haken, zoals ik in de video doe, maar je kunt hem ook prima op andere steken haken.

Wil je precies uitkomen met de steken? Zorg dan dat je een veelvoud van 4 steken + 1 steek extra hebt.

Hecht je garen aan in de derde steek vanaf een hoek. 1 losse, 1 vaste in dezelfde steek. *Sla 1 steek over, haak 5 stokjes in de volgende steek. Sla 1 steek over, haak 1 vaste in de volgende steek* Herhaal tussen * en * tot je nog 2 steken over hebt. Sla 1 steek over, haak nu 7 stokjes in de steek op de hoek. Kantel je werk, sla 1 steek over, haak 1 vaste in de volgende steek. Nu ga je verder met het herhalen tussen * en * tot je de volgende hoek bereikt.

Wil je meer steken leren haken? Bekijk dan het overzicht met alle haaksteken.