Uitleg Parelsteek haken

Uitleg Parelsteek haken

Uitleg Parelsteek haken

Wat is hij prachtig hé? De Parelsteek. Ik snap wel dat hij deze naam heeft gekregen, het is echt een pareltje. In het Engels heet deze steek trouwens de Bead Stitch. Je kunt er een mooie sjaal van haken of een dekentje, maar je kunt bijvoorbeeld ook een losse toer met de steek in een project verwerken om het wat speelser te maken.

In deze video laat ik je 3 toeren zien, daarna blijf je toeren 2 en 3 herhalen. Handig om alvast te weten: de parelsteek wordt om een stokje heen gehaakt.

De steken die ik in de video gebruik: de losse, de vaste, het stokje en de parelsteek.

Hieronder vind je de uitgeschreven uitleg, het haakdiagram en de video. Ik raad je aan om de video te kijken, dat is meteen een stuk helderder.

Video uitleg Parelsteek

Video Parelsteek haken

Haakdiagram Parelsteek

Uitleg Parelsteek

Zet een even aantal lossen op voor de parelsteek.

Toer 1

Sla 1 losse over, 1 vaste in de volgende losse. 1 vaste in elk van de volgende lossen. Keer.

Toer 2

3 lossen, sla 1 steek over, 1 stokje in de 2e steek.

De Parel: Nu ga je om het ‘lichaam’ van het stokje dat je net hebt gehaakt heen haken. Sla de draad om de naald en steek de naald van rechts naar links achter het stokje langs. Sla de draad om de naald en trek de draad achter het stokje langs op. Herhaal nog 2 x: Sla de draad om de naald en steek de naald van rechts naar links achter het stokje langs. Sla de draad om de naald en trek de draad achter het stokje langs op. Je hebt nu 7 lussen op je haaknaald. Sla de draad om de naald en haal de draad door 6 lussen. Sla de draad om de naald en haal de draad door de 2 overgebleven lussen.

*Sla 1 steek over, 1 stokje in de volgende steek, haak nu weer een parel zoals hierboven beschreven* herhaal tussen * en * tot aan het einde van de toer. In de keerlosse van de vorige toer, haak je nog 1 stokje. Keer

Toer 3

1 losse, sla 1 steek over, 1 vaste in elk van de volgende steken. In de laatste keerlosse van de vorige toer, haak je ook nog 1 vaste. Keer.

Blijf toer 2 en 3 herhalen totdat je werk de gewenste afmeting heeft.

Wil je meer steken leren haken? Bekijk dan het overzicht met alle haaksteken.