Uitleg Irissteek haken
Uitleg Irissteek haken

De Irissteek is heel eenvoudig om te haken en het is ook nog eens een prachtige, elegante steek. Dus ben je een beginner, dan is dit een mooie steek om mee aan de slag te gaan. De Irissteek wordt veel gebruikt om dekens mee te haken, maar je kunt er ook bijvoorbeeld een elegante sjaal of een tafelloper mee haken.

Bij deze steek is zowel de voor als achterkant van je werk mooi om te zien. Ik leg je 2 toeren uit, je blijft toer 2 daarna herhalen.

Basissteken

Hieronder vind je de uitleg van de Irissteek met behulp van een video, haakdiagram en geschreven patroon. In de video laat daarnaast ik ook nog extra het diagram meelopen, zodat je goed kunt zien hoe de steek opgebouwd is.

Video uitleg Irissteek

Video Uitleg Irissteek

Haakdiagram Irissteek

Irissteek Haakdiagram

Uitgeschreven uitleg

Zet een aantal lossen op dat deelbaar is door 4 + 3

Toer 1

Sla 4 lossen over, haak in de 5e losse: 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes. *Sla 3 lossen over, haak in de volgende losse 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes.* Herhaal tussen * en * totdat je nog 2 lossen over hebt. In de laatste losse haak je 1 stokje. Keer.

Toer 2

3 lossen. Sla 3 stokjes over, haak om de losse van de vorige toer: 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes. *Sla 4 stokjes over, haak om de losse van de vorige toer: 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes*. herhaal tussen * en * tot de laatste 2 stokjes. Haak nog 1 stokje in de (keer)losse van de vorige toer. Keer.

Blijf toer 2 herhalen.

Wil je meer steken leren haken? Bekijk dan het overzicht met alle haaksteken.