Uitleg Gevorkte Clusters haken

De gevorkte clusters steek heeft 2 pootjes en in beide pootjes haal je meerdere lussen op, aan de bovenkant zijn de pootjes samengehaakt. Dit geeft een erg leuke textuur. De steek ziet er aan beide kanten van je werk hetzelfde uit. Ik leg je op deze pagina uit hoe je 2 toeren haakt, daarna kun je toer 2 blijven herhalen om verder te haken.

De gevorkte clustersteek is deelbaar door 3 + 2 steken + 3 extra lossen voor de opzetketting.

Gerelateerde steek: Clustersteek haken

Hieronder vind je de video inclusief het haakdiagram en de uitgeschreven uitleg.

Video en Haakdiagram Gevorkte Clusters Haken

Video gevorkte clusters haken

Tijdlijn
Wil je een specifiek deel van de video zien? Klik dan hieronder om meteen naar het juiste deel te gaan:

Uitleg Gevorkte Clusters haken

Bijzondere steek
Gevorkte Cluster: *Sla de draad om de naald, steek de naald door de aangegeven steek, sla de draad om de naald, haal de draad door de steek*. Herhaal van * tot * nog 1 keer op dezelfde plek. Sla de draad om je naald en haal de draad door 4 lussen. *Sla de draad om de naald, steek de naald door de aangegeven steek, sla de draad om de naald, haal de draad door de steek*. Herhaal van * tot * nog 1 keer op dezelfde plek. Sla de draad om je naald en haal de draad door 4 lussen. Nu heb je nog 3 lussen op je haaknaald. Sla de draad om de naald en haal de draad door alle 3 de lussen op je naald.

Patroon
Zet een aantal lossen op dat deelbaar is door 3 + 5 extra lossen.

Toer 1
Sla 4 lossen over. Haak het eerste deel van het gevorkte cluster in de 5e losse, sla 1 losse over, haak het tweede deel van het gevorkte cluster in de 7e losse. *2 losse, deel 1 van het gevorkte cluster in de volgende losse, sla 1 losse over, deel 2 van het gevorkte cluster in de volgende losse*. Herhaal tussen * en * tot je nog 1 losse over hebt. Haak nog 1 losse, 1 stokje in de laatste losse. Keer.

Toer 2
4 losse. We haken vanaf deze toer in de lossenruimtes. Haak het eerste deel van het gevorkte cluster in de lossenruimte direct na de 1e steek. Haak het tweede deel van het gevorkte cluster in de volgende lossenruimte. *2 lossen, haak het eerste deel van het gevorkte cluster in dezelfde lossenruimte, haak het volgende deel van het gevorkte cluster in de volgende lossenruimte* Herhaal tussen * en * tot je aan het eind van de toer bent. Haak aan het eind van de toer 1 losse en 1 stokje in de derde keerlosse van de vorige toer. Keer.

Blijf toer 2 herhalen om verder te haken.

Wil je meer steken leren haken? Bekijk dan het overzicht met alle haaksteken.