Uitleg Clustersteek Haken

Inmiddels staan heb ik alweer meer dan 40 haaksteken uitgelegd op Haakinformatie en er gaan er nog velen volgen. Vandaag leg ik je deze leuke verspringende clustersteek uit. Je hebt overigens heel veel verschillende clustersteken die je kunt haken, ze kunnen variƫren in het aantal steken dat in het cluster is verwerkt, maar ook de soort steek in het cluster kan verschillen. Ik leg je een clustersteek met 4 stokjes uit.

Als je deze steek met 3 kleuren haakt, hoef je na de kleurwisselingen niet af te hechten. Het komt precies zo uit, dat je het garen langs de zijkant mee kan laten lopen. Je kan dan naderhand een rand over de zijkant heen werken, waarmee je de draden wegwerkt.

De steken die ik gebruik in deze uitleg: De losse, het stokje, de clustersteek met 4 stokjes.

Hieronder vind je de video, het haakdiagram en de uitgeschreven uitleg van de steek.

Video Clustersteek

Video clustersteek haken

Haakdiagram Clustersteek

Clustersteek Haakdiagram

Uitleg Clustersteek

Cluster

Eigenlijk is deze cluster niets anders dan 4 onafgehaakte stokjes. Daarna heb je 5 lussen op de haaknaald, sla je de draad om de naald en haal je de draad door alle 5 de lussen. Hieronder leg ik het stap voor stap uit.

Stap 1: Sla de draad om de naald, steek de naald door de steek. Sla de draad om de naald, haal de draad door de steek. Sla de draad om de naald, haal de naald door 2 lussen op je haaknaald. Je houdt nu 2 lussen op je haaknaald over.

Stap 2: Sla de draad om de naald, steek de naald door dezelfde steek. Sla de draad om de naald, haal de draad door de steek. Sla de draad om de naald, haal de naald door 2 lussen op je haaknaald. Je houdt nu 3 lussen op je haaknaald over.

Stap 3: Sla de draad om de naald, steek de naald door dezelfde steek. Sla de draad om de naald, haal de draad door de steek. Sla de draad om de naald, haal de naald door 2 lussen op je haaknaald. Je houdt nu 4 lussen op je haaknaald over.

Stap 4: Sla de draad om de naald, steek de naald door dezelfde steek. Sla de draad om de naald, haal de draad door de steek. Sla de draad om de naald, haal de naald door 2 lussen op je haaknaald. Je houdt nu 5 lussen op je haaknaald over.

Stap 5: Sla de draad om de naald en haal de draad door alle lussen op je haaknaald.

Uitleg Clustersteek

Zet een even aantal lossen op.

Toer 1

Haak 1 cluster (zoals hierboven beschreven) in de 4e losse, haak 1 losse. Sla 1 losse over. *1 cluster in de volgende losse, haak 1 losse. Sla 1 losse over. * herhaal tussen * en * tot je nog 2 lossen over hebt. Haak 1 stokje in de laatste losse. Keer.

Toer 2

Haak 3 losse, 1 cluster in de ruimte na het stokje van de vorige toer (dus om de losse heen). 1 losse. *1 cluster in de volgende (losse)ruimte tussen de 2 clusters van de vorige toer in. 1 losse.* herhaal tussen * en * tot aan het eind van de toer. Haak nog 1 stokje in de losse van de vorige toer. Keer.

Blijf toer 2 herhalen.

Wil je meer steken leren haken? Bekijk dan het overzicht met alle haaksteken.