Uitleg Alpine Steek haken leren

Uitleg Alpine Steek haken

Uitleg Alpine Steek haken leren

Ik leg je graag uit hoe je de mooie alpine steek haakt. Deze steek geeft een mooie dichte textuur met reliëf. Als je een projectje met deze steek haakt, hou er dan rekening mee dat de steek wat meer garen verbruikt, dan bijvoorbeeld stokjes. Het is een leuke steek voor bijvoorbeeld een dekentje (vooral met verloopgaren komt de steek dan echt gaaf uit). Haak je de steek met katoen, dan zou je er ook een goede scrubwashand of een vaatdoekje mee kunnen haken.

Bij de Alpine steek zit er een duidelijk verschil tussen de voorzijde en de achterzijde van je werk. De mooie textuur van deze steek is alleen aan de voorzijde zichtbaar. Ik laat je in deze uitleg 5 toeren zien. Na deze 5 toeren blijf je toer 2 t/m 5 herhalen.

Basissteken

Hieronder vind je de uitleg van de Alpine steek met behulp van een video, haakdiagram en geschreven patroon. In de video laat daarnaast ik ook nog extra het diagram meelopen, zodat je goed kunt zien hoe de steek opgebouwd is.

Video Alpine steek

Haakdiagram Alpine steek

Om het haakdiagram zo duidelijk mogelijk te maken, heb ik gebruik gemaakt van verschillende kleurtjes.

Haakdiagram Alpinesteek

Uitgeschreven patroon

  • De 2 lossen aan het begin van de toer tellen als steek.
  • Als de toer begint met 1 losse, dan telt deze niet als steek.
  • Je haakt bij deze steek een reliëfstokje altijd om een gewoon stokje heen
  • Zet een even aantal lossen op

Toer 1

Je begint deze steek met een toer stokjes. Haak 1 stokje in de 3e losse vanaf de haaknaald. Haak 1 stokje in elk van de volgende lossen. Keer.

Toer 2

1 losse, haak 1 vaste in elke steek. Let op de laatste vaste moet gehaakt worden in de keerlosse van de vorige toer. Keer.

Toer 3

2 losse (tellen als eerste stokje), *1 reliëfstokje voor om het stokje van 2 toeren eerder, 1 stokje in volgende vaste*. Herhaal tussen * en * tot het einde van de toer. (in deze toer haak je niet in de keerlosse aan het eind) Keer.

Toer 4

1 losse, 1 vaste in elke steek. Let op de laatste vaste moet gehaakt worden in de keerlosse van de vorige toer. keer.

Toer 5

2 losse, *1 stokje in de volgende vaste, 1 reliëfstokje voor om het stokje van 2 toeren eerder* herhaal tussen * en * tot je de laatste 2 steken bereikt. In de laatste 2 steken haak je 1 stokje. (in deze toer haak je niet in de keerlosse aan het eind) Keer.

Blijf toer 2 t/m 5 herhalen.

Wil je meer steken leren haken? Bekijk dan het overzicht met alle haaksteken.