Haakpatroon Herensjaal

Soms is een eenvoudige steek gewoon het mooiste. Ik had al heel wat proeflapjes met andere steken gehaakt, maar die gaven niet het resultaat wat ik zocht, namelijk een nette sjaal voor een keurige heer. Totdat ik deze supereenvoudige steek probeerde en ik er met deze kleurencombinatie helemaal blij van werd. Wil jij ook een heer blij maken met deze sjaal? Hieronder leg ik je uit hoe je hem haakt.

Ik heb de sjaal gehaakt met 3 verschillende kleuren garen, namelijk; wit, lichtgrijs en iets donkerder grijs. Je zou ook heel goed blauwe of groene tinten kunnen gebruiken.

Translations: English

Materiaal

Steken

  • Losse – l
  • Half stokje – hstk
  • Half stokje in de derde lus – hstkd (uitleg in video en omschrijving hieronder)

Uitleg bijzondere steek ‘Half Stokje in derde lus’

In de video (hieronder) zie je het duidelijkste hoe je deze steek haakt. Ik zal ook nog even omschrijven wat het inhoudt, het is echt heel eenvoudig, dus laat je er niet door afschrikken. Als je een toer met halve stokjes hebt gehaakt en je keert je werk, dan zie je onder de steek waar je normaal je haaknaald door steekt, nog een lusje zitten. Bij een half stokje in de derde lus haak je door dat lusje in plaats van de gebruikelijke steek.

Afmetingen

  • De sjaal is 1.85 cm lang en 16 cm breed
  • Proeflapje: 15 steken = 10 cm en 14 toeren = 10 cm
  • Je kunt deze sjaal heel makkelijk aanpassen naar een andere maat. Het maakt namelijk niet uit hoeveel steken of toeren je opzet voor deze steek.

Video uitleg haakpatroon Herensjaal

Haakpatroon Herensjaal video

Tijdlijn Video
Wil je een specifiek deel van de video zien? Klik dan hieronder om meteen naar het juiste deel te gaan:

Haakpatroon Herensjaal

Toer 1 – Kleur A

Omdat de banen van deze sjaal erg lang zijn is het belangrijk om niet te strak op te zetten. Anders gaat je sjaal aan één zijde meer trekken. Ik heb 2 opties voor het opzetten van de sjaal, die leg ik hieronder uit. Zelf heb ik gekozen voor optie 1.

Optie 1: Zet 297 hstk hakend op. Keer. Deze optie leg ik in de video uit.

Optie 2: Zet 299 losse op met haaknaald 5.0 mm. Wissel je haaknaald om naar haaknaald 4.5 mm. 1 hstk in de 3e losse. 1 hstk in elk van de volgende lossen. Keer.

Toer 2 – Kleur B

1 l, 1 hstkd in de eerste en elk van de volgende steken, keer.

Toer 3 – Kleur C

1 l, 1 hstkd in de eerste en elk van de volgende steken, keer.

Toer 4 – Kleur A

1 l, 1 hstkd in de eerste en elk van de volgende steken, keer.

Toer 5 – 22

Herhaal toer 2 t/m 4. Ik vond het het mooiste om met dezelfde kleur te eindigen als dat ik begonnen ben. Hecht je draden af en de herensjaal is af!

Dit patroon is bedoeld voor niet commerciële doeleinden. Het patroon mag niet elders gepubliceerd worden. Een link naar het patroon, mag uiteraard wel. Dit patroon kan ik gratis aanbieden, omdat ik deze niet heb laten testen. Deze pagina bevat affiliate links.