Diervriendelijk-garenOmdat ik een grote dierenvriend ben en ik denk dat vele onder ons zich niet bewust zijn van het leed wat sommige soorten garen kan veroorzaken bij dieren schrijf ik vandaag een artikeltje over een aantal garens die mogelijk leed hebben veroorzaakt bij dieren. Zo vond ik het onlangs best wel een schok dat de eigenaresse van een wolwinkel geen idee had hoe zijde werd gemaakt. Hopelijk zorgt dit artikel voor een klein beetje bewustwording en dat we de achtergronden van de garens iets meer uitzoeken. Uiteraard hoeft het niet zo te zijn dat het dier slecht is behandeld, maar het is altijd wijs om bij bepaalde garens je te verdiepen in de herkomst van het garen.

Angorawol

Angorawol komt van het Angorakonijn. Het scheren van een Angorakonijn is zeer onvriendelijk. Het konijn wordt vaak aan de pootjes vastgebonden voor het scheren. Meestal worden de konijnen ook nog geplukt en de vacht eraf getrokken, zodat er langere haren vanaf komen. Dit is natuurlijk vreselijk pijnlijk. De konijnen schreeuwen het uit. En een konijn schreeuwt niet zomaar. Ik heb heel lang konijnen gehad en ze schreeuwen nooit. Buiten dit pijnlijke proces wat zich om de zoveel tijd weer herhaald, worden de konijnen vaak ook niet onder de beste omstandigheden gehouden.

Bron: Bont voor Dieren

Zijde

Voor de productie van zijde wordt de cocon veelal inclusief de rups in kokend water ondergedompeld. Voor zijde worden er jaarlijks miljoenen rupsen gedood. Voor een kilo zijde zijn 4000 tot 6000 rupsen nodig. Er zijn alternatieve soorten zijden waarbij de rups eerst mag verpoppen tot een mot, bijvoorbeeld wildzijde en ahimsazijde.

Bron: Animals Today

Merinowol

Merinowol is toch wel een van de fijnste soorten wollen, het is zacht, compact en kriebelt niet. Alleen let met Merino wel op waar het vandaan komt. Australische merinoschapen worden veelal niet goed behandeld en dit is het land waar toch 80% van de Merinowol vandaan komt. Lammetjes worden in Australië veelal onverdoofd gecastreerd en hun staart wordt afgekneld of afgeknipt. Daarnaast wordt vaak de huid rondom het achterwerk afgesneden om te voorkomen dat vliegen daar eitjes in leggen (met alle gevolgen van dien). Ik zag net een afbeelding van hoe de huid weggesneden wordt…. geen aanrader om te bekijken.

Bron: Bont voor Dieren

En uiteraard zijn er veel meer soorten garen die van oorsprong van dieren komen. Ik heb hierboven de garens beschreven waarbij het meeste dierenleed voorkomt. Heb jij meer info die je kwijt wilt, reageer dan gerust hieronder.

Lisa