Haakpatroon Water's Edge T-shirt
Haakpatroon Water's Edge T-shirt

In overleg met Trish van Genuine Mudpie heb ik het haakpatroon van dit leuke waaier t-shirt mogen vertalen, waarvoor ik haar uiteraard heel dankbaar ben! Dit patroon kun je haken met verloopgaren, maar het kan uiteraard ook prima in één kleur. De Engelse versie van het haakpatroon vind je HIER. Zelf heb ik nog geen tijd gehad om te testen of mijn vertaling helemaal klopt, dus schroom niet om een bericht te sturen als iets niet juist is.

Materiaal

  • Licht kamgaren gewicht garen, ong. 640 meter
  • Haaknaald 5 mm en 4,5 mm
  • Borduurnaald

Maten

86 cm rondom en de lengte 50 cm
De lengte is eenvoudig aan te passen door meer of minder rijen te haken. De breedte kan worden aangepast door het toevoegen of aftrekken steken in de eerste rij lossen in veelvouden van 6.
6 steken = 3,5 cm

Patroon Steek

  • Waaier = [stokje, 2 losse, stokje, 2 losse, stokje] in dezelfde ruimte

Patroon Voorkant

Met 5 mm haak, 85 losse.

  • Toer 1: stk in de 6e l van de haaknaald, sla de volgende 2 l over, stk in de volgende l, [sla de volgende 2 l over, waaier in de volgende l, sla de volgende 2 l over, stk in de volgende l] herhaal tot het einde, [stk, 2 l, stk] in de laatste l, keer.
  • Toer 2: 3 l, sla de eerste stk over, waaier in het stokje tussen de waaiers, [stk in de 2e stk van volgende waaier, waaier in de volgende stk tussen de waaiers] herhaal tot het einde, stk in de 3e l van de keerlosse, keer.
  • Toer 3: 5 l, 1stk in het eerste stk, stk in het 2e stk van de volgende waaier, [waaier in het volgende stk tussen de waaiers, stk in het 2e stk van volgende waaier] herhaal tot het einde, [stk, 2 l, stk] in de keerlosse l, keer.

Herhaal toer 2 en 3 tot je in totaal 34 rijen hebt, je moet eindigen met toer 2.

Patroon Hals

  • Toer 35: Haak verder in de 4e waaier van de rij, stk in het 2e stk van de 4e waaier, stk in het volgende stk tussen waaiers, keer.
  • Toer 36: 5 l, stk in de volgende stk, stk in de 2e stk van de volgende waaier, haak het patroon tot het eind, keer.
  • Toer 37-38: Haak verder in patroon. Hecht af.

Bevestig garen aan de andere hoek van de toer 34, herhaal rijen 35-38

Patroon Rug

Herhaal patroon van de voorkant tot aan de hals. Haak 2 toeren meer, zodat je 36 toeren in totaal hebt, je eindigt met toer 2.

Patroon Nek

Toer 37-38: herhaal toeren 35 en 36 van de voorkant. Hecht af.
Bevestig garen aan de andere hoek van toer 36, herhaal rijen 37-38.

Afwerking

Hou het haakwerk met de goede kanten op elkaar en de verkeerde kant aan de buitenkant, naai schoudernaden samen.
Naai de zij-naden samen, te beginnen bij de bovenkant van de 11e toer van de bovenkant van de het t-shirt.
Keer het t-shirt om, zodat je de juiste kant aan de voorkant krijgt.

Rand: met 4,5 mm haaknaald

Hals: hecht het garen aan een stokje (geen onderdeel van een waaier) op de achterkant van de nek. 1 l, v in dezelfde stk, [v in de 1e stokje van de waaier, v in de volgende 2 losseruimte, sla het 2e stk van de waaier over, v in de volgende 2 l ruimte, v in 3e stk van de waaier, v in volgende stk] rondom, hv in de eerste v van het begin, hecht af.

Armsgaten: hecht het garen aan in de armsgaten. We zullen haken in de zijkant van de toeren, of wat ik noem ’toer-einden “. 3 l, haak 2 stk in elk toer-eind rondom, hv in de bovenkant van het begin van 3 l, hecht af. Herhaal dit voor het andere armsgat.

Onderkant: bevestig garen aan een 2 lossenruimte, 3 l, haak 1 stk in iedere 2 lossenruimte, elke basis van een waaier, en elke basis van een stk, hv in de bovenkant van het begin van de 3 l, hecht af.

Veel plezier met je nieuwe gehaakte t-shirt!!