Haakpatroon BloemDeze week ben ik druk bezig geweest met het haken en vertalen van het patroon van deze bloem. Het originele patroon en de foto uitleg kun je vinden op de website van Attic24. Ik heb deze bloem gehaakt op haaknaald 3 en Catania katoen. Uiteraard kan je deze bloem maken met welk garen je ook wil.

Bloem
Haak een ketting van 4 losse en sluit met een hv tot een ring.. In de ring ga je verder werken in de eerste toer.

Toer 1: 4 losse ( telt als eerste stokje + 1 losse). *Haak 1 stk in de ring, 1 losse*. Herhaal tussen * 6 keer, zodat je 8 “spaken” hebt. Eindig met een hv in de 3e losse van de 4 losse waarmee je begonnen was. Hecht af.

Toer 2: Je werkt in de losse ruimten van de vorige toer. Bevestig een nieuwe kleur in één van de losse ruimtes. Haak 3 losse (telt als eerste stokje) en 1 stk in dezelfde ruimte, 2 losse. *  Haak 2 stokjes in de volgende ruimte, 2 losse. * Herhaal tussen ** helemaal rond. Haak een hv in de 3e losse om de toer te sluiten. Hecht af.

Toer 3: Bevestig een nieuwe kleur in een 2-losseruimte van de vorige toer. 3 losse (telt als 1 stk) haak dan 4 stk in dezelfde ruimte. * Haak 5 stk in de volgende ruimte * Herhaal tussen ** helemaal rondom. Hv in de derde losse van het begin van de toer. Hecht af.

Toer 4: In deze toer werk je in de gewone steken. Hecht een nieuwe kleur aan in één van de steken van de vorige toer. Haak 2 losse. Haak romdom vasten. Eindig met een hv in de 2e losse waarme je begonnen bent. Hecht af.

Toer 5: Haak alleen in de achterste klussen. Hecht een nieuwe kleur aan in één van de achterste lussen. Hv in de achterste lus van de volgende steek. Sla 1 steek over, haak daarna 6 stk in de volgende steek. Sla 1 steek over, haak 2 hv in de volgende 2 steken. * sla 1 steek over, 6 stk in de volgende steek, sla 1 steek over, hv in de volgende twee steken.* Herhaal tussen * * rondom. Sluit met een hv in de eerste steek van de toer. Hecht af.

Toer 6: Haak deze toer weer alleen in de achterste lussen. Hecht je haaknaald aan in de basis van een bloemblaadje met een nieuwe kleur. Haak 1v in de volgende 6 steken. Haak 1 hv in elk van de volgende twee steken. * haak 1 v in de volgende 6 steken, 2hv* Herhaal tussen * * rondom. Eindig met een hv in de eerste steek van deze toer. Hecht af.

Steel van de Bloem
Haak 41 losse

Toer 1: Start in de tweede losse vanaf de haaknaald. Haak alleen in enkele lussen. Haak hv helemaal naar beneden (40 steken). Hecht af en laat een lange draad achter.

Je hebt nu een lange rij met steken aan beide kanten waar je verder in kan haken.

Toer 2: Hecht je haaknaald aan in een achterste lus van en steek met een nieuwe kleur. Haak 5 v en 10 losse. Haak verder in de tweede losse vanaf de haaknaald. Haak alleen in de enkele lussen in hv naar het einde van de lossenrij (9 steken). Haak 8 v, 10 losse en haak weer 9 hv terug.

Haak zo verder, waarbij je nog 2 blaadjes maakt met 8 v in de ruimten ertussen. Je krijgt dan 4 blaadjes aan 1 kant.

Haak nu 1 v in de volgende 10 steken, zodat je aan de bodem van de steel uitkomt.

Haak 1 v in de volgende 2 steken aan de bodem van de steel. Vergeet niet dat we alleen in de achterste lussen werken.

Toer 3: Je bent nu aan de andere kant van de steel uitgekomen. Haak 1v in de volgende 10 steken. Haak 10 losse, 1 hv in de tweede losse vanaf de haaknaald, 8hv. Haak 1v in de volgende 8 steken en maak een nieuw blad. Ga zo door en haak de volgende twee bladeren met 8 v ertussen. Nadat je het laatste blad hebt gehaakt, haak je 1 v in de overgebleven 5 steken. Hecht af.

De bladeren
Je gaat nu de bladeren aan de stam vasthaken. Hecht een nieuwe kleur garen vast in de eerste steek (achterste lus). Haak 1 losse en 1 vaste in dezelfde steek.  Haak 1 stk in de volgende steek, 3 dubbele stk, 1 stk, 1 hstk, 1 v. Nu heb je de eerste helft van het blaadje af.

Nu ga je verder de andere kant van het blad op haken. In de steek aan het einde haak je: 1v, 2 losse, hv in de tweede losse vanaf de haaknaald, 1v. Daarna haak je v, hstk, stk, dubbel stk, dubbel stk, dubbel stk, stk, v. Hv in de laatste steek om de toer te eindigen.

Het rondje
Toer 1: 4 losse, 1 hv om de ring te sluiten. 2 losse (telt als v), 6v in de ring, 1 hv in de tweede losse van het begin van de toer om de ring te sluiten. Hecht af.

Toer 2: Hecht een nieuwe kleur aan, haak in de achterste lussen. 2 losse (telt als v) en een v in dezelfde steek. Haak 2v in elke steek. Hv in de tweede losse van het begin van de toer. Hecht af.

Hartje
Begin met 4 losse, haak deze tot een ring met een hv.

Toer 1: 2  losse (telt als 1 v), 8 v in de ring. Hv in de tweede losse om de toer te sluiten.

Toer 2: Haak 5 stokjes in de eerste steek. 1 stk in de volgende steek, daarna 1hstk, 1v. Voor het puntje van het hart haak je in de volgende steek 1 stk, 2 losse. Haak een hv in de tweede losse vanaf de haaknaald, haak in dezelfde steek nog een stk. 1v, 1 hstk, 1stk. 5 stk in de laatste steek. Hv door het midden van het hartje. Hecht af.

Toer 3: Hecht een nieuwe kleur aan in het midden van het hart en haak 1 losse. Haak daarna 2 v in elk van de volgende 3 steken. Haak nu 1 v in de volgende 5 steken naar beneden. In de steek onderaan haak je een v, 1 l en een v. Haak 1 v in de volgende 5 steken naar boven. Daarna haak je 2v in elk van de volgende 3 steken. 1 losse en een hv door het midden van het hart.

Afwerking
Versier je bloem met vrolijk gekleurde kraaltjes en knoopjes!
De bloem heb ik hard gemaakt, anders hangen de blaadjes slap naar beneden. Voor het verharden heb ik een combinatie van houtlijm en water gebruikt. Hoe meer houtlijm je gebruikt, hoe harder je bloem zal worden. Ik heb mijn bloem in het badje van houtlijm en water ondergedompeld. Ik heb hierna een oude schoenendoos gepakt, hierop keukenfolie geplakt en de bloem hierop gelegd. Met naalden heb ik de bloem in de juiste vorm opgespannen.

Veel Haakplezier