Haakpatroon Thermische Pannenlappen

Haakpatroon Thermische Pannenlap

Haakpatroon Thermische Pannenlappen

Ik word dus helemaal blij van de thermische steek, ik hoop jij ook. Vandaag schreef ik het patroontje van deze pannenlap voor je uit. De thermische steek geeft echt een mooie dikke structuur, waardoor deze perfect is om pannenlappen en onderzetters mee te haken.

Translation: You can find the English pattern here.

Bij het haken van de eerste drie toeren vraag je je misschien nog af of het wel wat wordt, maar als je doorgaat, wordt de steek logischer en haakt hij zooo heerlijk weg. De steek ‘eet’ ook wel wat garen op, dus hou rekening met een bolletje katoengaren van 50 gram per pannenlap.

De afmeting van mijn pannenlappen is ongeveer 18×18 cm. Het is eenvoudig om de pannenlappen wat te vergroten of te verkleinen door een aantal lossen (deelbaar door 1) en toeren extra te haken.

Steken

Klik op de steken voor meer uitleg.

Benodigdheden

  • Katoen geschikt voor haaknaald 2.5/3.5. Ik gebruikte 2 bolletjes Schachenmayr Catania.
  • Haaknaald 4.0 mm
  • Haaknaald 2.5 mm
  • Naald
  • Schaar

Video uitleg thermische steek haken

Video Uitleg Thermische steek haken

Tijdlijn Video
Wil je een specifiek deel van de video zien? Klik dan hieronder om meteen naar het juiste deel te gaan:

Thermische Steek Pannenlappen Haken

Patroon Thermische Pannenlap

Ik gebruik een grotere haaknaald dan op de wikkel van het garen staat aangegeven. Dit maakt de pannenlap lekker flexibel. Wel is het belangrijk om gelijkmatig te haken, je gaat het namelijk sneller zien bij een haaknaald groter als je een deel strakker hebt gehaakt. Meet je werk tussentijds ook goed om te kijken of je pannenlap de juiste maat krijgt.

Zet een ketting van 36 lossen op met haaknaald 4.0 mm. De laatste losse is je keerlosse

Toer 1
1 vaste in de tweede losse, 1 vaste in elk van de volgende lossen, keer (35)

Toer 2 t/m 64
1 losse, 35 thermische vasten (zie video hierboven), keer Let op: meten is weten. Hou goed in de gaten of jouw pannenlap mooi vierkant wordt. Je kunt hier altijd toeren uithalen of bijhaken om de pannenlap netjes vierkant te krijgen.)

Toer 65
1 losse, 34 thermische vasten, (wissel naar haaknaald 2.5 mm) 15 lossen, 1 halve vaste in de laatste steek. Keer.

Toer 66
1 losse, 20 vasten om het lussenlusje heen. (wissel naar haaknaald 4.0 mm), nu ga je weer thermische vasten haken, maar net iets anders om je werk netjes af te ronden. Je haakt nu door de volledige steek én door het lusje aan de achterkant. In het filmpje hierboven leg ik dit uit.

Veel plezier met je nieuwe pannenlappen!

Haakpatroon Thermische Steek Pannenlappen

Dit patroon is bedoeld voor niet commerciële doeleinden. Het patroon mag niet elders gepubliceerd worden. Een link naar het patroon, mag uiteraard wel.