Haakpatroon Sierlijke Vlaggetjes

Haakpatroon Sierlijke Vlaggetjes

Haakpatroon Sierlijke Vlaggetjes

Deze mooie sierlijke vlaggetjes zag ik op de weblog van Acorn to Oak, ik vond ze zo mooi, dat ik heel lief heb gevraagd of ik het patroon naar het Nederlands mocht vertalen. Ik kreeg al snel een leuk berichtje terug van Acorn to Oak dat ik het patroon mocht vertalen en de foto’s mocht gebruiken, dus daar ben ik erg blij mee. Haar weblog is trouwens een bezoekje waard, veel creatieve inspiratie en natuurfoto’s.

Hoe langer ik naar de vlaggetjes kijk hoe meer de vlaggetjes op omgekeerde kroontjes lijken. Misschien moet ik ze maar in het oranje haken voor Koningsdag 😉

Haaksteken

Haakdiagram

Haakdiagram vlaggetje

Haakpatroon

Begin met een ketting van 9 lossen.

Toer 1

7 dubbele stokjes in de 5e losse vanaf de haaknaald, haak 1 halve vaste in de laatste losse. Keer.

Toer 1

Toer 2

Haak 3 losse, 1 stokje tussen de eerste twee steken van de vorige toer, *2 stokjes tussen elke steek van de vorige toer* herhaal tussen * en * tot je de laatste steek hebt bereikt, eindig de toer met 2 stokjes tussen de laatste steek. Keer.

Toer 2

Toer 3

Haak 3 losse, 1 stokje tussen de eerste 2 steken van de vorige toer. 1 stokje tussen de volgende 2 steken van de vorige toer. *4 losse, sla 2 steken over, 1 vaste tussen de stokjes van de vorige toer * herhaal tussen * en * nog 4x. Ga daarna verder met 4 losse, sla 2 steken over, 1 stokje tussen het laatst overgeslagen stokje en het volgende stokje in. 1 stokje tussen de laatste 2 steken. Je eindigt met 1 stokje in de keerlosse van de vorige toer. Keer.

Toer 3

Toer 4

1 losse, 1 vaste in de eerste 3 steken, 1 vaste in de eerste lossenboog, *5 losse, 1 vaste in de volgende lossenboog* herhaal tussen * en * nog 4x. 1 vaste in de laatste 3 steken (de laatste vaste haak je op de keerlosse van de vorige toer). Keer.

Toer 4

Toer 5

1 losse, 1 vaste in de eerste 4 steken. *5 losse, 1 vaste in de eerstvolgende lossenboog* herhaal tussen* en * nog 4x. 5 losse, 1 vaste in de laatste 4 steken. Keer.

Toer 5

Toer 6

1 losse, 1 vaste in de eerste 4 steken, 3 vaste in de eerste lossenboog. *6 lossen, 1 vaste in de volgende lossenboog* herhaal tussen * en * nog 3x. 6 losse, 3 vaste in de laatste lossenboog, 1 vaste in de volgende 4 steken. Keer.

Toer 6

Toer 7

1 losse, 1 vaste in de volgende 7 steken. *7 stokjes in de volgende lossenboog, 1 stokje in de volgende steek* herhaal tussen * en * nog 1x. In de derde lossenboog haak je: 4 stokjes, 4 losse, 1 halve vaste in de vierde losse vanaf de haaknaald, 4 stokjes (in het haakdiagram zie je 3 stokjes, maar ik vind 4 op deze plek zelf mooier. *1 stokje in de volgende steek, 7 stokjes in de volgende lossenboog* herhaal tussen * en * nog 1x. Haak 1 vaste in de laatste 7 steken.

Toer 7

Toer 8

Nu ga je de bovenkant netjes afwerken. Haak 1 losse (voor hoek) en haak daarna vasten gelijkmatig over de bovenkant verdeeld. Hecht af.

  • Werk je vlaggetjes netjes af te netjes te blokken en te strijken met een stoomijzer.
  • Bevestig de vlaggetjes aan elkaar door een ketting van lossen te maken
  • Haak vasten langs de bovenkant van het eerste vlaggetje
  • Haak lossen (zoveel je wilt) tussen de vlaggetjes
  • Werk zo verder voor de rest van de vlaggetjes
  • Eindig met een lossenketting.

Dit patroon behoort toe aan Acorn to Oak en is met toestemming door Haakinformatie naar het Nederlands vertaald. 

Veel plezier met je sierlijke vlaggetjes!