Haakpatroon Schelpjes Zonnebrilhoesje

Haakpatroon Schelpjes Zonnebrilhoesje

Deze tijd van het jaar neem je je zonnebril vaak mee in je handtas, wel zo prettig om die tegen krassen te beschermen. Ik heb een eenvoudig te haken zonnebrilhoesje met de schelpsteek ontworpen. Ben je een beginner en heb je nog nooit de schelpsteek gehaakt, bekijk dan even de onderstaande video met de uitleg, de steek lijkt ingewikkelder dan hij is.

Je hebt niet veel katoengaren per kleur nodig, dus het is een mooi projectje om van je restjes te haken. Het haakpatroon vind je hieronder. Alvast veel plezier met haken!

Translations: English

Benodigdheden

 • Restjes katoengaren geschikt voor haaknaald 3, zoals: Schachenmayr Catania of Scheepjes Catona
 • ongeveer 10 gram garen wit
 • ongeveer 10 gram garen groen
 • ongeveer 15 gram garen blauw
 • Haaknaald 3.0 mm
 • Reserveknoop voor spijkerbroek of andere knoop van 1.8 cm.
 • Naald en schaar

Steken

Gratis Haakpatroon Schelpjes Zonnebrilhoesje

Formaat Zonnebrilhoesje

Mijn hoesje is 18,5 cm breed en 9 cm hoog.

Wil je de afmetingen aanpassen? Je kunt het zonnebrilhoesje minder breed maken door 6 steken minder op te zetten en breder maken door 6 steken extra op te zetten. Je kunt de hoogte aanpassen door meer of minder toeren te haken.

Uitleg Schelpsteek

Video uitleg Schelpsteek haken

Tijdlijn Video
Wil je een specifiek deel van de video zien? Klik dan hieronder om meteen naar het juiste deel te gaan:

Meer informatie over de schelpsteek én een haakdiagram vind je HIER.

Haakpatroon Schelpjes Zonnebrilhoesje

Mijn volgorde van kleuren is, beginnen met groen, daarna blauw, daarna wit. Je hoeft de draden na de kleurwisseling niet af te knippen, doordat je met 3 draden haakt, ga je precies zo uitkomen dat je de draden langs de zijkant van je werk kan geleiden. Let wel op dat je je draden niet te strak trekt, want dan gaat je werk straks trekken.

Zet met groen een lossenketting op van 38 losse.

 • Toer 1: 1 v in 2e losse vanaf de haaknaald. * Sla 2 steken over, 5 stk in volgende l. Sla 2 steken over, 1 v in volgende l.* Herhaal tussen * en * nog 5 keer. Wissel in de laatste steek van kleur en hecht niet af na elke kleur. Keer.
 • Toer 2: 3 l (telt als eerste stokje), 2 stk in eerste steek. Sla 2 steken over *1 v in het middelste stokje van de vorige toer, sla 2 steken over, 5 stk in de vaste van de vorige toer.* Herhaal tussen * en * nog 4x. Daarna: Sla 2 steken over, 1 v in volgende steek, sla 2 steken over, 3 stk in laatste steek. Wissel van kleur en keer je werk.
 • Toer 3: 1 l, 1v in de eerste steek. *sla 2 steken over, 5 stk in volgende steek (in de vaste van de vorige toer), sla 2 steken over 1 v in volgende steek (in het middelste van stokje van de vorige toer). * Herhaal van * tot * nog 5x. Wissel van kleur en keer.
 • Toer 4 t/m 25: Herhaal toer 2 en 3.
 • Toer 26 stap 1: Herhaal toer 2, maar hecht daarna niet af.
 • Toer 26 stap 2: 1 l. We gaan nu verder naar de zijkant. Haak vasten over de gehele zijkant en zorg dat je ook meteen over je draden van de kleurwisseling heen haakt. Zo werk je ze netjes weg.
 • Toer 26 stap 3: Aangekomen bij de hoek van de onderkant, haak je daar 2 vaste in dezelfde steek. Haak in elke steek aan de onderzijde een vaste.
 • Toer 26 stap 4: Aangekomen bij de tweede hoek van de onderkant, haak je daar 2 vasten in dezelfde steek. Ga nu verder naar de zijkant en haak hier weer vasten en vergeet niet om over de draden van de kleurwisselingen heen te haken.
 • Toer 27: Nu gaan we de toer met het lusje voor je knoopje haken. Haak deze toer in de achterste lussen. Begin met 16 v. De laatste v komt uit in de vaste voor het middelste schelpje. 6 l. Nu ga je weer verder haken vanaf de vaste na het schelpje. 16 vaste. Ik ben geëindigd met een hv in de hoek, daarna hecht je netjes af.

Afwerking

Nu heb je een rechthoekig lapje, mijn lapje meet in totaal ongeveer 24 cm lang. Ik heb deze eerst geblockt en natgespoten met een plantenspuit (met water). Zo krijgt het lapje een mooie vorm en komen de steken beter uit. Vouw de onderzijde tot ongeveer 8 cm om. Leg de vasten netjes boven op elkaar en naai de zijkanten dicht door om en om door de steken heen te naaien.

Bevestig de knoop en je hoesje is klaar.

Heel veel plezier met je zonnebrilhoesje! Heb je hem gehaakt? Dan vind ik het natuurlijk superleuk om een berichtje van je te krijgen op Facebook of Instagram.

Schelpjes Zonnebrilhoesje haakpatroon

Dit patroon is bedoeld voor niet commerciële doeleinden. Het patroon mag niet elders gepubliceerd worden. Een link naar het patroon, mag uiteraard wel. Deze pagina bevat affiliate links. Disclaimer: dit patroon is niet getest, op deze manier is het mogelijk om mijn patronen gratis aan te bieden. Vind je een foutje? Wil je me dan een berichtje sturen?