Haakpatroon Wieber Kussen Haken
Haakpatroon Wieber Kussen Haken

Dit gave wieberkussen is een patroon van Janneke Assink die ik met haar toestemming op Haakinformatie mocht plaatsen. Janneke Assink is ook wel bekend van Jip by Jan. Omdat ze met haar website stopt, heb ik haar benaderd om een aantal van haar mooie patronen te ‘redden’. Waaronder dit kussen.

Je kunt natuurlijk helemaal je eigen draai aan dit kussen geven. Je kunt kiezen voor andere kleuren of als je de popcornsteek nog lastig vind, dan haak je alleen effen wiebers. Op de achterkant van het kussen zou je een leuk stofje kunnen bevestigen of je haakt ook wiebers voor de achterkant.

Och ik moet nu de hele tijd aan die snoepjes denken… wiebertjes. Nou ik ben benieuwd of jij dat ook gaat krijgen als je aan de haak gaat. Hieronder volgt het patroon. Veel haakplezier!

Informatie

  • Afmeting kussen: 40 bij 60 cm
  • Afmeting wieber: 11 cm breed en 18 cm hoog
  • Garen: Phildar Phil Coton 4 in de kleuren Elephant (licht grijs 0066), Minerai (donkergrijs 0048) en Craie (off white 0049).
  • Haaknaald: 3,5 mm
  • Hoeveelheid Wiebers aan 1 zijde: 8 hele lichtgrijze wiebers, 4 halve lichtgrijze wiebers (gehalveerd in breedte, voor aan de zijkanten), 2 donkergrijze wiebers, 6 donkergrijze halve wiebers (gehalveerd in hoogte, voor aan de boven en onderkant), 3 donkergrijze wiebers met stippen en 4 donkergrijze halve wiebers met stippen

Steken

Haakpatroon Wieberkussen

Hele wieber/ruit haken

In dit deel leg ik uit hoe je de ‘normale’ wieber/ruit haakt:

  • Toer 1: Start met 2 lossen en haak twee vasten in de eerste losse.
  • Toer 2: Keer je werk, haak 1 losse en haak 1 vaste in de laatste vaste uit de vorige toer. Haak twee vasten in de eerste vaste uit de vorige toer.
  • Toer 3: Keer je werk, haak 1 losse en haak 1 vaste in de laatste vaste uit de vorige toer. Haak 1 vaste in de volgende steek en haak 2 vasten in de laatste vaste uit de vorige toer.

Herhaal dit (1 losse, 1 vaste in de eerste t/m een-na-laatste vaste uit de vorige toer, 2 vasten in de laatste vaste uit de vorige toer) tot je de gewenste breedte of de helft van de gewenste hoogte hebt bereikt. Bij mij was dat na 17 toeren. Na die toer had ik 18 steken.

Vanaf dat punt ga je minderen:

  • Toer 18 en volgenden: Keer je werk, haak 1 losse en haak een vaste in de een-na-laatste vaste uit de vorige toer en in elke volgende steek ook 1 vaste (dus geen twee vasten meer in de laatste steek). Ga door tot je nog een vaste kunt haken. Zie ook onderstaand schema.

Daarna haak je een rand van vasten om je wieber. Beginnend links bovenaan, langs de linkerkant naar beneden, om de punt en langs de rechterkant omhoog.

Haak 1 losse en haak 1 vaste in de zijkant van elke toer tot je bij toer 17 bent. Haak daar twee vasten om de (flauwe) bocht te maken en haak weer 17 vasten naar beneden. Je bent dan in de onderste punt aangekomen. Haak twee lossen en nog een vaste in diezelfde punt. Haak 17 vasten omhoog, 2 vasten op het breedste punt en 17 vasten omhoog. In de bovenste punt haak je na de laatste vaste weer 2 lossen en een vaste. Sluit met een halve vaste en hecht af.

Halve wieber haken (in hoogte gehalveerd)

Het haken van de donkergrijze halve wiebers kun je op twee manieren doen: in de punt beginnen of beginnen met een brede basis. Ik deed beide: voor de halve wiebers aan de onderkant starte ik met een lossenketting van 17 steken (toer 16 van bovenstaand schema) en haakte daar 17 vasten in. Vanaf die toer elke volgende toer minderen, zoals je met de hele wieber deed vanaf toer 18 tot je nog maar 1 vaste kunt haken. Vanaf dat punt de wieber omhaken met vasten: vanaf de punt naar beneden, langs de onderkant (zorg dat je daar 18 vasten in haakt en 2 lossen om de bocht om te kunnen) en weer langs de zijkant omhoog. Sluiten met een halve vaste en afhechten.

Haakpatroon wieber met stippen

Popcornsteek haken

De stippen maakte ik met een popcornsteek bestaande uit vier stokjes. Die vier stokjes haak je allemaal in dezelfde steek. Daarna haal je je haaknaald uit de lus, steekt hem door de bovenkant van het eerste stokje en weer door de lus na het vierde stokje. Sla de draad om je naald en haal de draad in een keer door beide lussen op je haaknaald. Sluit af met een losse.

Haakpatroon wieberkussen met stippen

Van kleur wisselen tijdens een toer

Om de stip in een andere kleur dan de wieber te krijgen moet je van draad wisselen. Dat doe je net voor het afronden van de laatste steek voor de popcornsteek. In het geval van dit patroon waarbij je vasten haakt maak je de laatste steek als volgt: haak met donkergrijs, steek je naald in de volgende steek, sla de draad om de naald, haal door, wissel van kleur en sla de nieuwe kleur om de draad (foto 1) en haal door de lus. Je laatste vaste is nu in donkergrijs, maar de lus op je naald is wit (foto 2).

Haak nu de popcornsteek in het wit (foto’s 3 en 4). Bij het haken van de losse wissel je van draad (foto 5), zodat je de volgende steek (een vaste) weer in donkergrijs kan haken. Aan het einde van je toer heb je als het goed is iets vergelijkbaars met foto 6.

De toer na het haken van de popcornsteken zie je in foto’s 7 en 8. Je ziet bij de popcornsteek twee witte lussen/steken. Haak de vaste in de 2e steek vanaf je haaknaald. Die eerste lus negeer je dus, anders haak je teveel vasten in deze toer.

Verder is het haken van deze wieber gelijk aan de effen wiebers.

Patroontekening wiebers met stippen haken

In de patroontekening zie je waar je de popcornsteken plaatst:

Haakpatroon-Wieber-Ruit-3-1

Halve wiebers haken met stippen

De halve wiebers met stippen haak je op dezelfde manier als de hele wieber met stippen. Je stopt alleen met haken na de 16e toer net als bij de effen halve wiebers en haakt een rand van vasten om het driehoekje zoals in de eerdere beschrijvingen staat.

Halve wieber haken (in de breedte gehalveerd)

Aan de linker- en rechterkant van het kussen heb je nog twee keer twee halve wiebers nodig die aan een kant recht zijn en aan de andere kant de wiebervorm hebben.

Je haakt er twee volgens onderstaand schema en twee gespiegeld (waar de punt naar rechts wijst in plaats van naar links).

Haakpatroon-Wieber-Ruit-4

Wiebers aan elkaar zetten

Ik zette alle wiebers aan elkaar met de matrassteek. Dat is veel werk, maar wel met een mooi resultaat. Je kunt ze ook aan elkaar haken met halve vasten, maar dan krijg je een naad en ik vind het met de matrassteek wel elegant.

Dit patroon is bedoeld voor niet commerciële doeleinden. Het patroon mag niet elders gepubliceerd worden. Een link naar het patroon, mag uiteraard wel. Het patroon is ontworpen door Janneke Assink en met toestemming geplaatst op Haakinformatie.nl.