Haakpatroon Popcorn Granny Square Haken

Haakpatroon Popcorn Granny Square

Haakpatroon Popcorn Granny Square Haken

Deze mooie popcorn granny is een patroon van Janneke Assink die ik met haar toestemming op Haakinformatie mocht plaatsen. Janneke Assink is ook wel bekend van Jip by Jan. Omdat ze met haar website stopt, heb ik haar benaderd om een aantal van haar mooie patronen te ‘redden’. Waaronder deze granny square. Het patroon bevat ook een uitleg over hoe je de granny’s aan elkaar kunt haken

Van deze prachtige popcorngranny’s kun je bijvoorbeeld een supermooie lente/zomer deken haken. De granny’s zijn gehaakt met DMC Natura Just Cotton garen. Dit is 100% katoengaren dat geschikt is voor haaknaald 2.5-3.5 mm. Hieronder volgt het patroon. Veel plezier met haken!

Steken

Haakpatroon Popcorngranny 1

Haakpatroon Popcorn Granny Square

Kleur 1 – popcornsteekrondjes

 • Toer 1: Haak vier lossen en sluit met een halve vaste. Haak 1 losse en vervolgens 7 vasten in de ring.
 • Toer 2: Haak in elke vaste (8x) een popcornsteek gevolgd door 3 lossen. Hoe je een popcornsteek haakt, leg ik uit in deze tutorial: Popcornsteek. Sluit met een halve vast.
 • Toer 3: Haak een halve vaste in de lossenboog en haak een popcornsteek om de lossenboog (het eerste stokje vervang je door 3 lossen), haak 3 lossen en haak nog een popcornsteek in hetzelfde lossenboogje. Haak 3 lossen en haak in de volgende lossenboog: 1 popcornsteek, 3 lossen, 1 popcornsteek. Herhaal dit tot je rond bent en sluit met een halve vaste achter in de eerste popcornsteek en hecht af.

Kleur 2 – 1e bloemblaadjesrand

 • Toer 4: Hecht aan om een lossenboog, haak 1 losse (=1 vaste) en 3 lossen, haak 1 vaste om de volgende lossenboog en weer 3 lossen. Herhaal dit tot je rond bent en sluit met een halve vaste in de eerste losse.
 • Toer 5: Haak een halve vaste om de lossenboog, haak 1 losse (=1 vaste), 3 stokjes en 1 vaste in dezelfde lossenboog. In elke volgende lossenboog: 1 vaste, 3 stokjes, 1 vaste. Sluit met een halve vaste en hecht af.

Kleur 3 – 2e bloemblaadjesrand

Als het goed is heb je inmiddels een popcornsteekrondje met daaromheen een rij bloemblaadjes. In dit deel haak je de tweede rij bloemblaadjes er omheen en dan de rand die van je rondje een vierkantje maakt (bij mij het witte deel).

Haakpatroon Popcorngranny 2
 • Toer 6: Deze toer haak je achter de eerste rij bloemblaadjes. Hecht aan om een vaste uit de voorlaatste toer. Steek daarvoor je haaknaald van achter naar voor, rechts naast de vaste, via de voorkant, links naast de vaste naar achteren om de opzetlus op te halen (1). Trek je haaknaald terug, sla de draad om (2) en haal door de lus (3). Haak 4 lossen en haak 1 vaste om de volgende vaste uit de voorlaatste toer: steek van achter naar voren, om de vaste heen naar achteren en sla de draad om de naald (4). Haal de draad op (terug naar waar je vandaan kwam), sla de draad om (5) en haal door. Herhaal dit (4 lossen, 1 vaste) tot je rond bent en sluit met een halve vaste in de eerste steek.

Op foto 6 zie je hoe je achterkant eruit ziet tijdens deze toer en op foto 7 hoe je voorkant eruit ziet. Tip: haak bij de volgende toer het begin van je draad mee, heb je die meteen afgehecht.

 • Toer 7: Haak een halve vaste om de lossenboog, haak een losse (=1 vaste) en haak 4 stokjes in de lossenboog, gevolgd door 1 vaste. Haak in elke volgende lossenboog: 1 vaste, 4 stokjes, 1 vaste. Tot je rond bent, sluit af met een halve vaste en hecht af.

Kleur 4 – haak van je rondje een square

 • Toer 8: Hecht aan tussen een 2e en 3e stokje uit de vorige toer, haak 5 lossen en 1 vaste tussen het 2e en 3e stokje van het volgende bloemblaadje. Haak vier van deze boogjes en haak dan na de laatste vaste: 7 lossen en 1 vaste tussen dezelfde stokjes als de laatste vaste.
Haakpatroon Popcorngranny 3

Herhaal dit (zie foto hierboven: 4 x 5 lossen en een vaste, 7 lossen en een vaste) 4 x. Je hebt nu nog steeds een rondje, maar met vier flapjes er aan:

Tip: Haak bij de volgende toer je draadeinde weer mee, zodat je minder hoeft af te hechten straks. Wel zo fijn als je heel veel granny squares gaat haken…

 • Toer 9: Haak een halve vaste in de lossenboog. Haak 1 losse (=1 vaste) en 2 vasten in dezelfde lossenboog, 6 stokjes in de tweede lossenboog, 1 losse, 6 stokjes in de derde lossenboog, 3 vasten in de vierde lossenboog. Je bent nu bij het eerste ‘flapje’ aangekomen (een 7 lossenboog uit de vorige toer). Haak daar 6 stokjes, 1 losse en weer 6 stokjes in.

Herhaal deze serie (zie foto boven: vanaf 3 vasten in de eerste lossenboog tot en met het haken in de 7 lossenboog) nog drie keer. Je bent dan weer bij het begin van de toer. Sluit met een halve vaste.

 • Toer 10: Haak 3 lossen (=1 stokje), 1 stokje in beide vasten uit de vorige toer, 5 lossen, 1 vaste in de losse tussen de 2 x 6 stokjes uit de vorige toer, 5 lossen, haak 1 stokje in alle 3 vasten, 6 lossen, 1 vaste om de losse op de hoek, 3 lossen, 1 vaste om diezelfde losse op de hoek, 6 lossen. Herhaal dit nog 3 drie keer. Sluit met een halve vaste en hecht af.

Extra toer – haakpatroon Popcorn Granny Square – Join as you go

Je eindigt je laatste toer net na een hoek, net voor de drie stokjes en je bent die laatste toer geëindigd met een halve vaste in het eerste stokje daarvan. Voor de eerste granny ga je als volgt te werk (en kijk goed naar de foto om een beeld te krijgen):

Haakpatroon Popcorngranny 7
 • Haak drie lossen (= 1 stokje), 1 stokje in de volgende steek en 1 stokje in de daaropvolgende steek. Haak vijf lossen, haak een vaste in de eerst volgende vaste (die in het midden van een zijkant zit), haak vijf lossen en haak drie stokjes in de drie stokjes die je daarna tegenkomt. Haak vijf lossen en haak 1 stokje in de vaste net voor de hoek en 2 stokjes in de lossenboog. Haak twee lossen en nog twee stokjes in de lossenboog en 1 stokje in de vaste net om de hoek. Haak weer vijf lossen. Je bent nu weer op hetzelfde punt aangekomen (1 zijkant verder). Herhaal dit tot je rond bent, sluit af met een halve vaste en hecht af.

Bij alle volgende granny doe je in de basis hetzelfde. Je onderbreekt aan de kant waar je je granny wilt vastmaken aan een andere granny telkens de vijf lossen als volgt: haak 2 lossen, haal je haaknaald uit de lus, steek je haaknaald door de vijf-lossenboog van de granny waar je aan vast wilt haken en haal de lus weer op, haak een halve vaste (= telt als de derde losse uit je vijf lossenboog) en twee lossen.

In de hoeken pas je hetzelfde toe (maar dan met minder lossen): haak 1 losse, haal de haaknaald uit de lus, steek hem door de hoek van de te joinen granny en haal je lus weer op, haak een halve vaste (=de tweede losse).

Dit patroon is bedoeld voor niet commerciële doeleinden. Het patroon mag niet elders gepubliceerd worden. Een link naar het patroon, mag uiteraard wel. Het patroon is ontworpen door Janneke Assink en met toestemming geplaatst op Haakinformatie.nl.