Haakpatroon Poef Doily Mandala

Haakpatroon Poef Doily

Haakpatroon Poef Doily Mandala

Hoe kan je een eenvoudige poef tot de blikvanger van je huis maken? Door er een geweldig mooie doily op vast te haken in heerlijke lente kleuren. Je kunt er ook onderzetter van haken of opspannen in een ring als mandala.

Deze doily is een patroon van Janneke Assink die ik met haar toestemming op Haakinformatie mocht plaatsen. Janneke Assink is ook wel bekend van Jip by Jan. Omdat ze met haar website stopt, heb ik haar benaderd om een aantal van haar mooie patronen te ‘redden’.

Je kunt deze doily haken met bijvoorbeeld Drops Paris of Lang Yarns West Tweed garen én haaknaald 5. In het patroon vind je een toelichting voor de kleurrijke doily (met kleurwissels) én de 1-kleur doily.

Steken

Haakpatroon Poef Doily

Haakpatroon Poef Doily 1

Toer 1 (roze): magische cirkel, 3 lossen (= 1 stokje) en 15 stokjes. Sluit met halve vaste.

Haakpatroon Poef Doily 2

Toer 2 (roze): 5 lossen, vaste in de 2e steek. Herhaal 7 keer zodat je 8 lusjes krijgt. Afsluiten kleurrijk: sluit met een halve vaste en hecht af. Afsluiten 1-kleur: haak een halve vaste in de eerste lossen.

Haakpatroon Poef Doily 3

Toer 3 (mint): ‘kleurrijk’ hecht aan in een vaste uit de vorige toer. Beide: 1 losse (= 1 vaste), 4 lossen, haak 1 vaste om de lossenboog, 4 lossen, tot je rond bent. ‘Kleurrijk’ en ‘1-kleur’: sluit met halve vaste in 1e van de 4 lossen.

Toer 4 (wit): ‘kleurrijk’: hecht aan in in de vaste die in de vorige toer om de lossenboog is gehaakt, haak 5 lossen, haak 1 stokje in de volgende vaste, haak 5 lossen en haak een vaste in de volgende vaste (die in de vorige toer om de lossenboog was gehaakt). Haak de toer rond, zodat je 16 lusjes hebt en sluit met een halve vaste.

‘1-kleur’: haak 2 lossen (= stokje), 5 lossen, haak een vaste in de volgende vaste (die in de vorige toer om de lossenboog was gehaakt), 5 lossen, stokje in de volgende vaste en zo verder tot je de toer rond bent en je 16 lusjes hebt. Sluit met halve vaste in de 1e losse.

Toer 5 (aubergine): ‘kleurrijk’: hecht aan om een lossenboog, 1 losse (=1 vaste), 3 lossen, vaste om de volgende lossenboog, 3 lossen, vaste om volgende lossenboog tot je rond bent en sluit met halve vaste.

‘1-kleur’: haak eerst 3 halve vasten in de lossenboog, zodat je midden in de lossenboog uitkomt. Haak 1 losse (=1 vaste), 3 lossen, vaste om volgende lossenboog tot je rond bent en sluit met halve vaste.

Toer 6 (lichtroze): ‘kleurrijk’: hecht aan in de lossenboog en haak 3 lossen (=1 stokje) en 7 stokjes in de lossenboog. ‘1-kleur’: haak een halve vaste in de lossenboog, haak 3 lossen (=1 stokje) en 7 stokjes in de lossenboog. Beide: 1 vaste in de volgende lossenboog. In de volgende lossenboog weer 8 stokjes enzovoort tot je rond bent en 8 stokjes-clusters hebt. Sluit met halve vaste in de 3e losse van het 1e stokje.

Toer 7 (fuchsia): ‘kleurrijk’: hecht aan in het 4e stokje van een 8 stokjes groep, haak een losse (=vaste) en een vaste in het volgende stokje. ‘1-kleur’: haak een halve vaste in het 2e, 3e en 4e stokje, haak een losse (=vaste) en een vaste in het volgende stokje. Daarna voor beide: 3 lossen, haak 1 stokje voor de vaste die je tegenkomt en 1 stokje na de vaste (dus niet ín de vaste haken), haak 3 lossen en haak 1 vaste in het 4e stokje en 1 vaste in het 5e stokje. Haak zo door tot je rond bent en sluit met een halve vaste.

Toer 8 (oranje): ‘1-kleur’: haak twee halve vasten (1 in vaste, 1 in lossenboog), haak 1 losse (=vaste) en 3 vasten in lossenboog. ‘Kleurrijk’: hecht aan in een van de lossenbogen vóór het stokje, haak 1 losse (=vaste) en 3 vasten in lossenboog. Beide: haak 1 stokje in de vaste tussen de 2 stokjes van de vorige toer (je haak dan dus in een steek uit toer 6). Haak dan 4 vasten in de volgende lossenboog. Haak 1 vaste in de vaste van de vorige toer (die gehaakt was in het 4e stokje van toer 6) , haak 5 lossen en dan 1 vaste in de volgende steek (de vaste die was gehaakt in het 5e stokje van toer 6). Herhaal tot je rond bent en sluit af met een halve vaste.

Toer 9 (roze): ‘1-kleur’: haak 2 halve vasten. ‘Kleurrijk’: hecht aan net na een 5 lossenboog. Beide: haak 5 lossen, haak 1 vaste in de 1-na-laatste vaste voor de volgende 5-lossenboog van de vorige toer, haak 7 stokjes in de lossenboog van de vorige toer. Haak 1 vaste in de 2e vaste. Vanaf daar herhalen (5 lossen, etc) tot je rond bent en afsluiten met een halve vaste.

Toer 10 (wit): ‘1-kleur’: haak 1 halve vaste in lossenboog. ‘Kleurrijk’: hecht aan om lossenboog. Beide: 3 lossen (=1 stokje) en 4 stokjes in de lossenboog. Haak vasten in de vaste, de 7 stokjes en de daarna volgende vaste uit de vorige toer (9 vasten in totaal). Haak 5 stokjes in de lossenboog en herhaal tot je rond bent. Sluit af met een halve vaste in de 3e losse van het eerste ‘stokje’.

Toer 11 (mint): ‘1-kleur’: haak 4 halve vasten in het 2e t/m 5e stokje. ‘Kleurrijk’: hecht aan in de eerste van de 9 vasten uit de vorige toer. Beiden: haak een 5-stokjes-popcorn-steek (haak vijf stokjes in de vaste, haal je naald uit de lus, steek hem door het eerste stokje en de lus, haal de lus door het eerste stokje. Bij de eerste popcornsteek bestaat je eerste stokje uit 3 lossen. Haak 3 lossen, haak een vaste in de middelste vaste uit de vorige toer, haak een popcornsteek in de laatste vaste van de 9 vasten uit de vorige toer. Haak 3 lossen en haak een vaste in de het middelste (=3e) stokje uit de vorige toer, haak weer 3 lossen en haak een popcornsteek in de eerste vaste. Haak zo verder tot je rond bent en sluit met een halve vaste achter in de eerste popcornsteek.

Toer 12 (aubergine): ‘Kleurrijk’: hecht aan achter in een popcornsteek. Beide: haak 1 losse (=1 vaste), 5 lossen, 1 vaste in vaste, 5 lossen, 1 vaste achter in popcornsteek). Herhaal tot je rond bent.

Toer 13 (fuchsia): ‘Kleurrijk’: hecht aan in een lossenboog en haak 1 losse (=1 vaste). ‘1-kleur’: haak 3 halve vasten om middenin de lossenboog uit te komen, haak 1 losse (=1 vaste). Beide: haak 6 lossen, 1 vaste in de volgende lossenboog, 6 lossen, 1 vaste in de volgende lossenboog en zo verder tot je rond bent. Sluit af met een halve vaste in de eerste losse.

Toer 14 (lichtroze): ‘Kleurrijk’: hecht aan in een lossenboog. ‘1-kleur’: haak 1 halve vaste in de lossenboog. Beide: 3 lossen (=1 stokje) en 6 stokjes in de lossenboog, haak 1 vaste in de volgende lossenboog, 3 lossen, 1 vaste in dezelfde lossenboog. Haak 7 stokjes in de volgende lossenboog. Herhaal tot je rond bent en sluit af met een halve vaste in de 3e losse van het 1e ‘stokje’.

Toer 15 (oranje): ‘Kleurrijk’: hecht aan in 3e stokje. ‘1-kleur’: haak een halve vaste in het tweede en het derde stokje. Beide: 1 losse (=1 vaste), 1 vaste in het 4e stokje, 1 vaste in het 5e stokje. Haak 5 stokjes in de 3-lossenboog van de vorige toer. Haak 1 vaste in het 3e stokje van 7-lossenboog uit de vorige toer, 1 vaste in het 4e stokje, 1 vaste in het 5e stokje. Herhaal tot je rond bent en sluit met een halve vaste.

Toer 16 (wit): ‘Kleurrijk’: hecht aan voor een eerste vaste. Beide: haak 3 lossen (=1 stokje), 3 lossen, 1 stokje tussen de laatste vaste en het eerste stokje, 3 lossen, 1 stokje in het 3e stokje, 3 lossen en nog 1 stokje in het 3e stokje, 3 lossen, 1 stokje tussen het laatste stokje en de eerste vaste. Herhalen tot je rond bent en afhechten in de 3e losse van het 1e ‘stokje’.

Toer 17 (roze): ‘1-kleur’: haak halve vasten tot je halfweg het tweede boogje bent (ik had er 5 nodig). Als het goed is zit je nu in het boogje voor het v-tje (daar waar je in de vorige toer een stokje, 3 lossen en een stokje in dezelfde steek haakte). ‘Kleurrijk’: hecht aan in het boogje voor een v-tje (zie zin hiervoor). Beide: haak 1 losse (=1 vaste), haak 5 stokjes in het volgende lossenboogje (dat v-tje waar ik het net over had). Haak 1 vaste in de volgende lossenboog. Haak 5 lossen en haak dan een vaste in het tweede lossenboogje daarna (je zit dan weer in de lossenboog voor het volgende v-tje). Herhaal tot je rond bent. Sluit af met een halve vaste in de eerste losse (die dienst deed als vaste).

Toer 18 (mintgroen): ‘Kleurrijk’: hecht aan in een eerste stokje. ‘1-kleur’: haak een halve vaste in het eerste stokje. Beide: haak 3 lossen (=1 stokje) en 1 stokje in het tweede stokje, haak 1 stokje in het derde stokje, een losse en nog een stokje in het derde stokje. Haak ook een stokje in het 4e en het 5e stokje. Haak 9 vasten om de lossenboog. Haak zo door tot je rond bent en sluit af met een halve vaste in de 3e losse van het eerste stokje.

Toer 19 (fuchsia): ‘Kleurrijk’: hecht aan in het losse-boogje van de vorige toer. ‘1-kleur’: haak halve vasten tot je in het losse-boogje bent. Beide: haak 2 lossen en sla de draad om de naald (alsof je nog een losse zou willen haken, maar haal niet door), haak 1 stokje in de losse-boog maar sla de laatste stap over, haak nog 1 stokje in de losse-boog en haal bij de laatste keer doorhalen de draad door alle lusjes op je naald. Je hebt nu 3 stokjes samengehaakt (waarvan het eerste stokje uit 3 lossen bestond). Haak 3 lossen en haak nogmaals 3 samengehaakte stokjes in de losse-boog. Haak 5 lossen en haak een vaste in de middelste van de 9 vasten uit de vorige toer. Haak 5 lossen en haak 3 samengehaakte stokjes, 3 lossen en nogmaals 3 samengehaakte stokjes in de losse-boog. Herhaal tot je rond bent en sluit met een halve vaste

Toer 20 (aubergine): ‘1-kleur’: haak halve vasten tot je in de lossenboog zit. ‘Kleurrijk’: hecht aan in de lossenboog tussen de twee samengehaakte stokjesclusters. Beide: haak 1 losse (=1 vaste), 3 stokjes en een vaste in de lossenboog. Haak vijf lossen, haak een popcornsteek in de vaste, haak weer 5 lossen. Haak een vaste, 3 stokjes en een vaste in het lossenboogje tussen de volgende twee samengehaakte stokjesclusters en herhaal tot je rond bent. Sluit af met een halve vaste in de eerste losse.

Toer 21 (lichtroze): ‘1-kleur’: haak 2 halve vasten tot je in het middelste stokje zit. ‘Kleurrijk’: hecht aan in het middelste stokje van een vaste-3stokjes-vaste-serie uit de vorige toer. Beide: Haak 1 losse (=1 vaste). Haak 9 stokjes in de lossenboog, haak 1 stokje achter in de popcornsteek en haak 9 stokjes in de volgende lossenboog. Haak 1 vaste in het middelste stokje van de vaste-3stokjes-vaste-serie en herhaal tot je rond bent. Sluit met een halve vaste.

Toer 22 (oranje): ‘1-kleur’: haak 1 losse (= 1 vaste). ‘Kleurrijk’: hecht willekeurig waar aan (behalve in het stokje achter in de popcornsteek). Beide: Haak vasten in elke steek uit de vorige toer behalve in het stokje achter in de popcornsteek. ‘1-kleur’: hecht af in het achterste lusje. ‘Kleurrijk’: hecht af in de eerste losse.

Toer 23 en 24 achter: Vanaf hier bestaat de doily uit twee lagen. Je haakt 1 toer (wit in mijn kleurrijke doily) in de achterste lus van de vorige toer en 1 toer (roze in mijn kleurrijke doily) in de voorste lus van de vorige toer. Je krijgt dan twee lagen haakwerk boven op elkaar, zodat je het haakwerk ‘onzichtbaar’ kunt vastzetten op je poefhoes door de achterste toer vast te naaien op je poefhoes. De voorste toer valt er dan overheen. Ik haakte de achterste toeren in het wit, omdat ik het haakwerk met wit naaigaren ging vastzetten en het stiksel dan niet zou opvallen.

Toer 23-achter: ‘1-kleur’: haak 3 lossen (=1 stokje). ‘Kleurrijk’: hecht willekeurig waar aan in een achterste lus en haak 3 lossen (=1 stokje). Beide: haak een stokje in de achterste lus van elke steek uit de vorige toer. Haak door tot je rond bent en sluit af met een halve vaste. De volgende toer haak je met dezelfde kleur als deze toer, dus je hoeft niet af te hechten.

Toer 24-achter: haak 1 losse (=1 vaste) en haak 1 vaste in elke steek. Meerder met 1 vaste boven elke popcornsteek. Haak tot je rond bent en sluit af met een halve vaste en hecht af.

Maak je trouwens geen zorgen als je haakwerk ‘lubbert’. Je kunt het blocken (opspannen, licht nat spuiten en laten drogen) of het komt wel goed bij het vastnaaien op je poef. Dan rek je het ook wat op.

Toer 23 voor (roze): deze toer haak je in de voorste lus van toer 22 en komt daarmee dus voor (of bovenop) toer 23-achter. Hecht willekeurig waar aan en haak 3 lossen (=1 stokje), 1 losse, en haak een stokje in de tweede steek van de vorige toer. Ga zo door (losse, steek overslaan, stokje) tot je rond bent en sluit af met een halve vaste.

Toer 24 (mint): de laatste twee toeren worden bij de kleurrijke variant in 1 kleur gehaakt (in mijn voorbeeld beide mint). In toer 24 ga je de basis voor de boogjes haken. De boogjes heb ik telkens geplaatst ‘onder’ de popcornsteek en het vaste-3stokjes-vaste cluster van toer 20 (zie de linker foto hieronder). Dat betekent dat je laatste steek in toer 23 telkens in het laatste stokje voor de popcorn of het cluster is, je dan 9 lossen haakt en je weer ‘landt’ in toer 20 in het stokje na die popcorn of dat cluster. Ik beschrijf dat zo specifiek omdat je hier precisie en herhaling even moet laten voor wat het is en zelf moet opletten waar je wat moet doen. Klinkt ingewikkelder dan het is, ik hoop het met een foto duidelijk te kunnen maken…

Haakpatroon Poef Doily 24 1

Het idee is dus 9 lossen om een boog te maken, daarna een vaste in het eerste stokje na het stokje boven de popcorn of het cluster, een losse, weer een vaste in het volgende stokje, losse, vaste in volgende stokje en nu komt de variatie: meestal moet je dit (losse, vaste) vier keer doen, maar zo af en toe zitten er maar drie stokjes tussen en dan stop je dus bij de derde vaste en ga je 9 lossen haken. Zie ook de foto hierboven rechts: je ziet drie vasten achter het linker tekstballonnetje en 4 vasten boven het rechter tekstballonnetje.

Zie je later niets van terug. Althans, het was jou in mijn foto’s toch nog niet eerder opgevallen? Nu je ‘t weet waarschijnlijk wel 

Toer 25 (ook mint): de laatste toer! In deze toer haak je in de lossenboog: 6 stokjes, 1 dubbelstokje, 3 lossen, 1 dubbelstokje, 6 stokjes. Haak dan een vaste in het midden van de vasten-lossen-serie. Als je vier vasten tegenkomt (zoals op de foto hierboven rechts) haak je de vaste om de middelste losse. Kom je 3 vasten tegen (zoals op de rechter foto achter het linker tekstballonnetje), dan haak je je vaste in de middelste vaste. Vanaf deze vaste ga je weer naar de lossenboog en zo haak je door tot je rond bent. Hecht af en je poef doily is klaar!

Dit patroon is bedoeld voor niet commerciële doeleinden. Het patroon mag niet elders gepubliceerd worden. Een link naar het patroon, mag uiteraard wel. Het patroon is ontworpen door Janneke Assink en met toestemming geplaatst op Haakinformatie.nl.