Haakpatroon Haakinformatie Kussen

Met dit kussen kan ik vast wel jaren vooruit. Hij is gehaakt met lekker dik katoenen garen. In het haakproces van het kussen ben ik mijn Clover haaknaald ergens verloren (dat krijg je als je buiten de deur haakt) en o wat was dat vervelend zonder haaknaald. Dus snel een vervanger gekocht bij Wibra, verrassend genoegd haakt die haaknaald heerlijk en dat voor € 0,69 (zie foto). Ik ga je hieronder uitleggen hoe je dit kussen haakt.

Mijn kussen is ongeveer 37 a 38 cm breed. Als je een ander formaat kussen hebt, dan is het aan te raden om even een proeflapje te haken. In dit patroon maakt het niet uit hoeveel steken je opzet, je haakt de steken om en om.

Haakpatroon Haakinformatie Kussen

Benodigdheden

 • Ongeveer 8 bollen Yarn and Colors Epic garen, ik gebruikte de kleur Glass 072.
 • Haaknaald 5
 • Een naald voor het afhechten

Steken

  • Losse
  • Vaste
  • Stokje
 • Reliëfstokje voor
 • Kreeftsteek (voor het dichthaken)

Patroon

Ik ben begonnen met het opzetten van een lossenketting van 53 lossen

Toer 1: 1 stokje in de 4e losse vanaf de haaknaald. Daarna haak je elk van de resterende lossen een stokje. Keer hierna je werk.

Foto 1 haakpatroon kusssenToer 2: Haak 2 lossen, deze twee lossen gelden als je eerste stokje. Haak een stokje in de steek hierna (zie foto, haaknaald wijst naar de steek). Haak in de volgende steek een reliëfstokje voor. Daarna herhaal je, stokje, reliëfstokje t/m het einde van de toer. In de laatste steek haak je altijd een stokje. Keer je werk.

Toer 3: 1 losse (deze telt als eerste vaste), haak je volgende vaste dus een steek verder (zie foto, haaknaald wijst naar steek). De rest van de toer haak je vasten (vergeet niet om aan het einde van de toer nog een vaste te haken op de lossen van de vorige toer).

Toer 3 kussen haakinformatieToer 4: 2 lossen (eerste stokje), nu is het afhankelijk welke steek je moet haken van waar je geëindigd bent in toer 2. Om elk stokje van toer 2 ga je een reliëfstokje voor haken. Op de vaste boven het in toer 2 gehaakte reliëfstokje haak je een gewoon stokje. Zo haak je deze toer om en om verder.

Haakinformatie kussen toer 4Toeren 3 en 4 blijf je op deze manier herhalen totdat je kussen de juiste lengte heeft bereikt. Daarna haak je de achterkant van het kussen op dezelfde manier.
Ik heb de twee delen met de kreeftsteek aan elkaar gehaakt. Maar dat kan natuurlijk ook gewoon met vasten als je dat makkelijker vindt.

Hopelijk heb ik het patroon duidelijk genoeg uitgelegd. Zo niet, stuur gerust een berichtje.

Veel haakplezier!
Lisa