Haakpatroon Koninklijke Sierrand

Haakpatroon Koninklijke Sierrand

Haakpatroon Koninklijke SierrandVandaag schreef ik het patroon van dit gehaakte randje uit voor jullie. Ik moest van mijzelf de enigszins saaie lampenkap in het vrolijke tuinhuisje van mijn ouders aanpakken. Dus heb ik er een randje omheen gehaakt.  Ik vind het randje een beetje een koninklijke uitstraling hebben.

Je kunt het randje natuurlijk ook voor andere toepassingen dan een lampenkap gebruiken. Het patroon van deze rand moet deelbaar zijn door 8. Voor het opzetten van de rand heb ik haaknaald 3 gebruikt, voor de rest van het patroon heb ik haaknaald 2,5 gebruikt. Als jij al een basis hebt waar je het randje aan wil bevestigen, dan zou je kunnen overwegen om te beginnen met het patroon vanaf toer 4.

Benodigdheden:

. Katoen geschikt voor haaknaald 2,5/3
. Haaknaald 2,5
. Haaknaald 3
. Een stompe naald

Steken:

. l = losse
. hv = Halve vaste
. v = vaste
. stk = Stokje

Patroon

. Toer 1: Zet een lossenketting op die deelbaar is door 8. Daarnaast haak je nog 3 extra keerlosse

. Toer 2: De 3 extra lossen van de vorige toer tellen als het eerste stokje. Daarom haak je nu in de 4e losse een stokje. Haak de rest van de toer ook stokjes. Eindig met 1l

. Toer 3: Haak in elk stk van de vorige toer een v. Eindig met 1l

. Toer 4: 1v in de eerste steek, (haak 6l en sla 3 steken over. Haak 1 v in de volgende steek). Herhaal tussen ( en ) tot het einde.

. Toer 5: Haak direct 6l, (haak 1v in het midden van de lossenboog van de vorige toer, haak 6l). Herhaal tussen ( en ) tot het laatste lossenboogje. In het laatste lossenboogje haak je 1v, 3l en 1stk in de v van de vorige toer. Eindig met 1l

. Toer 6: 1v, (6 l, v in het midden van de lossenboog). Herhaal tussen ( en ) tot het einde van de toer. Eindig met 1l.

. Toer 7: 1v in eerste v. (Haak onder de lossenboog, 3v, 5l, 1hv (iedere keer onder de boog), 9l, 1hv, 5l,1hv, 2v. Haak onder de volgende lossenboog 5v). Herhaal tussen ( en ) tot het einde. Je eindigt met een v in de laatste steek. Hierna hecht je af.

De afwerking: om de rand strak om de lamp te krijgen heb ik zigzaggend nog een draad door de stokjes heen genaaid. Deze draad kon ik straktrekken zodat de rand goed stevig om de lamp blijft zitten.

Dit is het resultaat van de lamp:
Haakpatroon Koninklijke Sierrand om lampenkap

Veel haakplezier!
Lisa