Haakpatroon Klein Waszakje

Haakpatroon Klein Waszakje

Haakpatroon Klein Waszakje
Vandaag post ik weer eens een eigen ontwerp met patroon. Ik heb een stapel met wasbare wattenschijfjes en daar had ik een klein waszakje voor nodig. Jawel… wasbare wattenschijfjes. Dit is een stuk duurzamer. Sta maar eens stil hoeveel er bij komt kijken om jouw gewone wattenschijfjes te produceren, het katoen moet groeien en daarvoor is veel water voor nodig, daarna wordt het verwerkt tot een wattenschijfje, plastic eromheen en dan getransporteerd. En hoe lang heb jij zo een wattenschijfje nou precies in je hand? Precies. Ik heb berekend dat ik zo een 700 wattenschijfjes per jaar gebruikte, oei.

Om de wattenschijfjes na gebruik in te bewaren en in te wassen heb ik dit waszakje gemaakt (ook handig voor kleine kousjes). Je kunt het zakje natuurlijk ook voor andere doeleinden gebruiken, dan een waszakje. Het zakje is 10 x 15 cm.

Benodigd

– Haaknaald 3
– Een maasnaald
– Garen voor haaknaald 3 (ik heb Catania gebruikt)

Steken

– losse = l
– halve vaste = hv
– vaste = v
– stokje = stk

Haakpatroon Klein Waszakje

– Zet een lossenketting op van 25 lossen
– Toer 1: Haak één v in de tweede losse van de ketting, haak daarna nog 23 v tot aan het einde van de ketting. Nu ga je aan de andere kant van de ketting verder werken. Haak daar nog 24 v. Sluit de toer met een hv in de eerste v.
– Toer 2: 4 losse, 1 stk in dezelfde steek, *2v overslaan,1 stk, 2 l, 1 stk in de volgende steek* herhaal tussen * * rondom. Eindig met een hv onder de eerste lossenruimte
– Toer 3 t/m 15: Haak 1 hv naar het midden van de lossenruimte, *1 stk, 2 l, 1 stk in lossenruimte* herhaal tussen * * rondom. Eindig met een hv onder de eerste lossenruimte
– Toer 16: Haak 2 l, 2 stk onder lossenruimte, *3 stk onder volgende lossenruimte* herhaal tussen * en * romdom. Eindig met een hv in de tweede losse van het begin van de toer.
– Toer 17: 1l, 1v in elke steek, eindig met hv in eerste v.
Hecht af. Het zakje zelf is nu af.

Draad Waszakje

– De draad heb ik gemaakt door een lossenketting te haken van 120 lossen. Het is handig om niet meteen de draden aan het einde af te hechten, waarom volgt hierna. Trek de draad om en om door de overgebleven gaten van toer 16 heen.

Sluiting Waszakje (strikje)

– Zet 6 lossen op
Toer 1 t/m 14: 1l, 5v
Hecht af, maar laat een lange draad achter over.
Je hebt nu een rechthoekig lapje, deze vouw je dicht als een boekje. Het middenstuk naai je dicht, daarna draai je om het middenstuk je restantdraad heen. Hecht af.
Nu komt het punt waarop je de eerder gehaakte draad door de sluiting heen haalt. Nadat je dat hebt gedaan, maak je een aantal knopen in het uiteinde zodat de draad, zo glijdt je sluiting niet meer van je draden af. Nu ben je blij dat je nog een draadje aan je touw hebt, want dat maakt het een stuk makkelijker om de knopen te leggen. Hecht hierna af.

Sierstrikje

– Zet 5 lossen op
– Toer 1 t/m 17: 1l, 4v
Werk nu verder net zoals je de sluiting hebt gemaakt en bevestig het strikje aan het zakje.

Veel plezier van je waszakje!
Lisa