Haakpatroon Kerst Ster

Mijn vader vroeg of ik voor kerst een grote ster wou haken die hij voor het raam kan hangen. Na wat zoeken kwam ik een Engels patroon tegen op Best Free Crochet. Het patroon heb ik hieronder vertaald. Wellicht is het nog wat vroeg voor kerst patronen, maar er is zat leuks om te haken voor de kerst, dus je kan nooit vroeg genoeg beginnen.

Speciale steken
Picot: 3 losse, hv in de eerste l.
Driedubbel stokje (ddstk): In plaats van 2 keer de draad om de naald heen te slaan zoals bij een dubbel stokje, sla je de draad 3 keer om je naald.
V-steek (V-st): (stk, 2 l, stk) in dezelfde st of aangegeven ruimte.
Schelp: (V-st, 2 l, stk, 5 l, stk, 2 l, V-st) in dezelfde st of aangegeven ruimte.
Schelp2: (V-st, 2 l, V-st, 5 l, V-st, 2 l, V-st) in dezelfde st of aangegeven ruimte.

Patroon Kerst Ster
Toer 1: Haak 6 losse en een hv in de eerste losse zodat je een ring vormt. 1 l, 12 v in de ring; hv in de eerste v. (12 v)
Draai je werk niet.

Toer 2: * 12 l, 5 stk in de 4e l van de haaknaald, 5 stk in de volgende 8 l (nu heb je een krul gehaakt), hv in dezelfde st als begin, hv in de volgende 2 v; herhaal van * rondom, met weglating van de laatste hv aan het einde. (6 Krullen)

Toer 3: 13 losse (telt als eerste ddstk en 8 l), v in de punt van de volgende krul, 8 l, * ddstk in de v van de eerste ronde tussen krullen, 8 l, v in de punt van de volgende krul, 8 l, herhaal vanaf * rondom; Eindig met een hv in de eerste ddstk.

Toer 4: 5 losse (telt als eerste stk en 2 l),stk in dezelfde st, 3 l, (V-st, 5 l, V-st) in de volgende v, 3 l, * V-st in ddstk , 3 l, (V-st, 5 l, V-st) in de volgende v, 3 l; herhaal van * rondom; eindig met een hv in de eerste v. (18 V-st)

Toer 5: hv in de 2 losse ruimte, 3 l (telt als eerste stk nu en in de verder ook), (stk, 2 l, 2 stk) in dezelfde ruimte, 3 l, Schelp in de volgende 5 losse ruimte 3 l, * (2 stk, 2 l, 2 stk) in de volgende 2 losse ruimte, 3 l, Schelp in de volgende 5 losse ruimte, 3 l; herhaal vanaf * rondom; eindig met hv in de eerste st. (6 schelpen)

Toer 6: hv tot 2 losse ruimte, 3 l, (2 stk, 2 l, 3 stk) in dezelfde ruimte, 5 l, Schelp2 in de volgende 5 losse ruimte, 5 l, * (3 stk, 2 l , 3 stk) in de volgende 2 losse ruimte, 5 l, Schelp2 in de volgende 5 losse ruimte, 5 l; herhaal van * rondom; eindig met hv in de eerste st. (6 Schelpen)

Toer 7: Picot, hv in dezelfde st, 3 l, (hv, picot, hv) in de volgende 2 losse ruimte, 3 l, sla de volgende 2 stk over, (hv, picot, hv) in de volgend stk, 3 l, sla de volgende 2 l over, (hv, picot, hv) in de volgende l,
3 l, (hv, picot, hv) in de volgende 3 losse ruimtes, 3 l, (hv , picot, hv) in de 5 losse ruimte, 3 l, (hv, picot, hv) in de volgende 3 losse ruimtes, 3 l, sla de volgende 2 l over, (hv, picot, hv) in de volgende l,
3 l, * (hv, picot, hv) in de volgende stk, 3 l, (hv, picot, hv) in de volgende 2 losse ruimte, sla de volgende 2 stk over, (hv, picot, hv) in de volgende stk, 3 l, sla de volgende 2 l over, (hv, picot, hv) in de volgende l, 3 l, (hv, picot, hv) in de volgende 3 losse ruimtes, 3 l, (hv, picot, hv) in de 5 losse ruimte, 3 l, (hv, picot, hv) in de volgende 3 losse ruimtes, 3 l, sla de volgende 2 l over, (hv, picot, sl st) in de volgende l, 3 l; herhaal van * rondom, eindig met hv in de eerste l van de eerste picot. (72 picots) Hecht af.

De kerst ster behoudt zijn vorm door hem met stijfsel te behandelen. Ik heb de verhouding stijfselpoeder heel hoog gehouden ten opzichte van het water zodat hij flink stevig wordt.

Veel haakplezier!

Lisa