haakpatroon colsjaal in sterrensteek

Haakpatroon Colsjaal in Sterrensteek

haakpatroon colsjaal in sterrensteek

Vandaag deel ik het patroon van deze colsjaal in sterrensteek met jullie die ik voor mijn buurvrouw haakte. De Colsjaal is gehaakt met Durable Cosy Fine, dat garen is 58% van katoen en 42% van Acryl. De combi van acryl en katoen vind ik altijd heel prettig voor kleding. Wel zacht, maar niet zo een synthetisch gevoel.

Benodigdheden:

  • Haaknaald 5
  • Haakgaren voor haaknaald 4 a 4,5.
  • Ik gebruikte Durable Cosy Fine in de kleur Vintage Green en heb 2,5 bollen gebruikt.
  • Een naald voor het afhechten.

Steken:

  • Losse
  • Half Stokje
  • Sterrensteek

Niveau:

  • Enige ervaring

Uitleg Sterrensteek haken

Als je de sterrensteek nog niet kent, is het makkelijkste om de steek te leren kennen door middel van een filmpje. Dus ik heb een filmpje over de sterrensteek voor jullie gemaakt:

Uitleg patroon Colsjaal

Bij de sterrensteek zet je altijd een oneven aantal steken op. Elke ster bestaat uit twee lossen. Je eindigt elke toer met een half stokje. Voor deze colsjaal heb ik 101 lossen opgezet. Dit zorgt voor een colsjaal die net over mijn hoofd past. Wil je hem wat ruimer, dan zet je gewoon wat meer (oneven aantal) steken op. Pak een grotere haaknaald voor deze steek dan je gewend bent. Als je strak haakt, kan je beter een 1 mm grotere haaknaald pakken anders wordt je werk heel erg stug.

Hieronder ga ik je het patroon door middel van foto’s uitleggen.

Toer 1

Eerste ster: In toer 1 moet je telkens zorgen dat je 6 lusjes op de haaknaald krijgt. Dit doe je door door de komende 5 lossen een lusje op te halen. Dus steek je haaknaald door de tweede losse vanaf de haaknaald en trek de draad door de lus heen. Ga direct door naar de volgende losse en haal ook daar de draad op. Dit totdat je 6 lussen op je haaknaald hebt.

Nu sla de de draad om je haaknaald en trek je de draad door alle lussen heen. Nu haak je met 1 losse je eerste ster dicht.

Tweede ster: Deze haak je weer net wat anders omdat je een deel niet in de lossen haakt, maar in je vorige ster. Wel ga je weer eerst zorgen dat je 6 lussen op je haaknaald krijgt. Je begint met het ophalen van de eerste lus door het hart van de eerste ster (zie 1e foto). Het tweede lusje haal je op door de laatste ‘poot’ van de eerste ster (zie derde foto). Je hebt nu 3 lussen op je haaknaald.

De volgende lus haal je op door de laatste losse van de voorgaande ster (foto 1). Hierna ga je nog twee lussen ophalen in de volgende twee ‘verse’ lossen (foto 2 en 3)

Daarna sla de de draad om je haaknaald en trek je de draad door alle 6 de lussen (foto 1). Haak nog een losse om je ster af te maken.

Dit herhaal je tot aan het einde van de toer. In de laatste losse haak je een half stokje. Daarna keer je je werk.

Toer 2

Je start met 2 lossen. In de eerste steek haak je 1 half stokje. Nu ga je iedere keer in elk hart van de ster 2 halve stokjes haken (zie foto 3). Dit herhaal je tot het einde van de toer. Eindig met een half stokje.

Toer 3

Nu ga je weer toer 1 haken, maar je begint net iets anders omdat je op de steken van de vorige sterren haakt. Dit keer start je met 3 lossen. Je haalt lussen op in de tweede en derde losse vanaf de haaknaald, daarna haal je een lus op in de volgende 3 steken. Nu heb je weer 6 lussen op de haaknaald en haak je 1 losse. Nu kan je weer verder met haken van de sterren.

Ik heb 32 toeren gehaakt, dus dan krijg je 16 sterretjes boven elkaar. De zijkanten heb ik aan elkaar vastgenaaid. Tijdens het afhechten heb ik ook nog een keer door de sterretjes in gehecht die aan de zijkant zaten bij de halve stokjes, omdat daar toch iets meer van een gaatje ontstaat. In mijn nieuwe video hierboven laat ik zien hoe je dat gaatje al tijdens het haken kunt voorkomen.

Hopelijk kom je eruit met mijn uitleg.

Veel haakplezier!
Lisa