Haakpatroon Boeket met Hartjes

Weer eens wat anders dan een boeketje met bloemen 🙂 Dit boeketje met hartjes kwam ik net tegen en ik dacht dit patroon moet ik even voor jullie vertalen, want het is wel erg leuk om op tafel te zetten met Valentijnsdag! De bovenstaande afbeelding komt van Add Crochet en het haakpatroon van Simply Tale (hier kun je ook de foto uitleg volgen).

Het patroon van het boeketje met hartjes:
Je begint met het haken aan de bovenkant van het hart. Start met een magische ring;
– Toer 1: Haak 6 v in het midden van de ring (6)
– Toer 2: Haak 2 v in iedere st rondom (12)
– Toer 3: (v in de volgende st, 2 v in de volgende st) rondom herhalen (18) Hv in de volgende st, knip de draad maar hou een lange draad over. Haal deze draad door de laatste lus. Je hebt nu de eerste bovenste helft van het hart af (A).

Om de andere helft te haken herhaal de rondes 1-3 als volgt:
– Toer 1: Haak 6 sc in het midden van de ring (6)
– Toer 2: 2 v in iedere st rondom (12)
– Toer 3: (v in de volgende st, 2 v in de volgende st) rondom herhalen (18)
De tweede bovenste helft van het hart is nu gehaakt (B). Knip je garen niet af.

– Toer 4: v in de volgende 9 st van deel B. Voeg de helften samen: Steek de haaknaald in de eerste steek na de hv die je gehaakt hebt in deel A en ga verder met het haken van 1 v in alle 18 steken. Steek je haaknaald weer terug in deel B en haak hier 1 v in de volgende 9 v (Deze ronde bedraagt nu 36 v) Met de overgebleven draad van deel A maak je het gaatje tussen de twee helfden dicht.

– Toer 5: 36 v rondom (36)
– Toer 6: (v in de volgende 4 st, 1 v samenhaken) herhaal rondom (30)
– Toer 7: (v in de volgende 3 st, 1 v samenhaken) herhaal rondom (24)
– Toer 8: (v in de volgende 2 st, 1 v samenhaken) herhaal rondom (18)
– Toer 9: (v in de volgende st, 1 v samenhaken) herhaal rondom (12)

Vul het hart nu op. Terwijl je aan het vullen bent moet je er voor zorgen dat de lange draad die je hebt gebruikt om het gat te dichten niet in het hart blijft vastzitten. Deze heb je namelijk later nodig om deze strak te trekken en het hart te vormen.

Toer 10: Ga verder met “v in de volgende st, 1 v samenhaken” totdat je 5 st over hebt.
Knip de draad door en haal deze door de laatste lus. Nu pak je de draad van deel A die je apart hebt gehouden en trekt deze strak om het hart te vormen. Hierna stop je dit draad in het hart met een naald. Prik je stokje in de onderzijde van het hart.
Met een naald haal je het draad door de voorste lussen van de 5 overgebleven steken en trekt deze strak om het hart aan de onderkant dicht te maken. Hecht af en werk je draden weg.

Je zou eventueel wat textiellijm kunnen gebruiken om het stokje wat vaster in het hartje te krijgen.

Veel haakplezier!
Lisa