Haakpatroon Sjaal en Beanie Tjeerd

Haakpatroon Beanie en Sjaal Tjeerd

Haakpatroon Sjaal en Beanie Tjeerd

Eindelijk weer eens zelf een patroontje uitgeschreven. Ik vond dat mijn vader wel een nette sjaal en beanie had verdient, dus plaatste ik mijn bestelling bij Juffrouw Katoentje in Maarssen. Toen kwam ik er hilarisch genoeg achter dat je Durable veel anders uitspreekt, ik sprak het altijd Engelstalig uit…. maar je moet het dus op zijn Frans uitspreken. Klinkt veel mooier in het Frans overigens.

Maar goed, je wil natuurlijk meer weten over het patroon, dus dat volgt hieronder. Het is heel echt een heel eenvoudig patroon. Een patroontje om lekker tijdens een avondje Netflixen te haken.

Veel plezier met haken!

Benodigdheden

  • 2 bollen Durable Cosy Fine voor de beanie (kleur Charcoal)
  • 5 bollen (en een klein restje van de beanie) Durable Cosy Fine voor de sjaal (kleur Charcoal)
  • Haaknaald 5
  • Naald

Uitleg steek

Half stokje haken in zijlus

Je haakt in dit patroon heel makkelijk halve stokjes, maar je haakt ze net door een andere lus dan je gewend bent. Als je een rijtje halve stokjes gehaakt hebt en je draait je toer om dan zie je het beeld als op de bovenstaande afbeelding. De standaard twee lusjes aan de bovenkant, maar er zit ook een lusje aan de zijkant. Je haakt in dit patroon door het lusje aan de zijkant. Dan krijg je dat mooie effect alsof er een rijtje steken boven op je werk ligt. Een nieuwe toer begin je met 1 losse.

Haakpatroon Beanie Tjeerd

Zet een lossenketting van 39 lossen op (de laatste 2 lossen zijn keerlossen). Doe dit heel losjes of pak een haaknaald groter. De lossen tellen in dit patroon niet als een steek.

  • Toer 1: Haak 1 stokje in 3e losse. Haak daarna nog 36 halve stokjes in de volgende lossen (37 hstk).
  • Toer 2: 1 losse, 37 halve stokjes door de lus zoals hierboven aangegeven.
  • Toer 3 t/m 63: herhaal toer 2. Eindig met een lange draad voor het in elkaar zetten van de beanie.

Nu heb je een lange lap van ongeveer 50 cm bij 23 cm. Vouw de lap dubbel en naai de zijkant dicht. Je mag het ook dichthaken als je dat mooier vind natuurlijk. Ik heb het als volgt dichtgenaaid:

Dichtnaaien zijkant beanie

Keer de beanie met de verkeerde kant naar buiten. Je naait om en om door de toeren van de bovenkant van de beanie heen en trekt tussentijds de draad een beetje aan. Zo ga je door totdat je door alle toeren heen hebt genaaid. Naai het overgebleven gat dicht. Trek je draad goed aan en hecht het stevig af. Keer de beanie binnenste buiten en hij is klaar.

Haakpatroon Sjaal Tjeerd

Mijn sjaal is ongeveer 180 x 17 cm geworden. Zet een lossenketting op van 273 lossen. De laatste 2 lossen zijn keerlossen en tellen niet als steek.

  • Toer 1: 1 hstk in 3e losse, 270 hstk in volgende lossen (271 hstk)
  • Toer 2 t/m 23: 1 losse, 271 hstk

Even nog een wastip. Ik merk dat de sjaal best wel oprekt in de was, wellicht is het beter om hem op een programma met weinig centrifuge te zetten of met de handwas te doen om de vorm beter te behouden.

Voorbeeld Tjeerd Sjaal als damessjaal

Haakpatroon Tjeerd Sjaal 2

Mijn schoonmoeder wou ook graag een ‘Tjeerd’ sjaal hebben. Deze variant heb ik gemaakt met Scheepjes Stonewashed in de kleur Lilac Quartz. Ik heb ongeveer 300 steken opgezet en gehaakt met haaknaald 3,5 mm. Ik had net 5 bollen nodig, maar ik heb de sjaal nog vrij smal gehouden. Hij is ongeveer 1.66 lang.

Dit patroon is bedoeld voor niet commerciële doeleinden. Het patroon mag niet elders gepubliceerd worden. Een link naar het patroon, mag uiteraard wel.