Haakpatroon Kerstboom

Haakpatroon Kerstboom

De afgelopen weken ben ik weer druk geweest met het ontwerpen van een nieuw patroon. Dit keer is er een kerstboom uit mijn haaknaald komen rollen. Deze kerstboom kun je natuurlijk voor verschillende doeleinden gebruiken, bijvoorbeeld een slinger met kerstbomen, een kerstboomhanger, of een decoratie voor op een kerstcadeautje.

Translations: English

De kerstboom kun je in 1 kleur haken (zoals je hieronder ziet), maar ook in meerdere kleuren is hij leuk. Haak je de kerstboom met katoen geschikt voor haaknaald 2.5 mm, dan wordt hij ongeveer 10 cm hoog. Kies je voor dunner garen en haaknaald 1.5 mm dan wordt hij ongeveer 7.5 cm hoog. Het mooiste resultaat krijg je als je de kerstboom na afloop blokt.

Het patroon heb ik hieronder uitgeschreven, maar je kunt ook het gehele patroon meehaken met de video inclusief het haakdiagram.

Benodigdheden

Steken

Haakpatroon Kerstboom haken

Uitleg bijzondere steken

2-stokjescluster: Dit is eigenlijk niet anders dan 2 samengehaakte stokjes. *Sla de draad om de naald, steek de naald in de steek, sla de draad om de naald en haal deze door de steek. Sla de draad om de naald haal de draad door 2 lussen op je haaknaald.* Haak je stokje niet af, maar herhaal nog een keer van * tot *. Daarna sla je de draad om de naald en haal je de draad door alle 3 de lussen op de naald.

3-stokjescluster: *Sla de draad om de naald, steek de naald in de steek, sla de draad om de naald en haal deze door de steek. Sla de draad om de naald haal de draad door 2 lussen op je haaknaald.* Haak je stokje niet af, maar herhaal nog 2x keer van * tot *. Daarna sla je de draad om de naald en haal je de draad door alle 4 de lussen op de naald.

3-dubbele stokjescluster: *Sla de draad 2x om de naald, steek de naald in de steek, sla de draad om de naald en haal deze door de steek. Sla de draad om de naald haal de draad door 2 lussen op je haaknaald. Sla de draad om je naald en haal deze nogmaals door 2 lussen op de haaknaald* Haak je dubbele stokje niet af, maar herhaal nog 2x keer van * tot *. Daarna sla je de draad om de naald en haal je de draad door alle 4 de lussen op de naald.

Video en haakdiagram Kerstboom

Video Kerstboom Haken

Tijdlijn video

Wil je een specifiek deel van de video zien? Klik dan hieronder om meteen naar het juiste deel te gaan:

Patroon Kerstboom

5 l, 1 hv in 1e l om een cirkel te vormen.

Toer 1
3l, 2-stokjescluster in de cirkel. *5 l, 3-stokjescluster, 3 l, 3-stokjescluster* herhaal tussen * en * nog 1x. 5 l, 3-stokjescluster, 3 l, 1 hv bovenin het eerste cluster.

Toer 2
1 hv in 5-losse ruimte, 3 l, 2-stokjescluster, 4 l, 3-dubbele stokjescluster, 4 l, 3-stokjescluster in dezelfde lossenruimte. 

*3 l, 1 v in 3-losseruimte, 3 l. In de volgende lossenruimte haak je; 3-stokjescluster, 4 l, 3-dubbele stokjescluster, 4 l, 3-stokjescluster.* herhaal van * tot * nog 1 x. 

3 l, 1 v in 3-lossenruimte, 3 l, 1 hv bovenin het eerste cluster.

Toer 3
3 l, 5 stk in 1e lossenruimte, 3-dubbele stokjescluster in volgende steek. 

Om de piek op de boom te haken 3 l, 1 hv in 1e l (picot), 4 l, 1 hv 1e l (picot met 4 lossen), 3 l, 1 hv in 1e l (picot). 1 hv in het 3 dubbele stokjescluster die je net hebt gehaakt.

5 stk in volgende losseruimte. 1 stk in volgende steek.

3 stk in volgende losseruimte, 1 stk in de volgende steek, 3 stk in volgende losseruimte. 

1 stk in volgende steek. 5 stk in volgende losseruimte, 2 dstk 2l, 2 dstk in de steek op de hoek. 5 stk in volgende losseruimte, 

1 stk in volgende steek, 3 stk in volgende losseruimte, 1 stk in volgende steek, 3 stk in volgende losseruimte, 

1 stk in volgende steek, 5 stk in volgende losseruimte.  2 dstk, 2 l, 2 dstk in de steek op de hoek. 5 stk in volgende losseruimte, 1 stk in volgende steek, 

3 stk in volgende losseruimte, 1 stk in volgende steek, 3 stk in volgende losseruimte, hv in 3e losse. Hecht af.

Stam
Aan de onderzijde van de boom gaan we nog een stam maken. Deze haken we in de middelste 5 steken aan de onderzijde. Hecht je garen aan in de derde steek vanaf het midden. 2 lossen, 1 stk in dezelfde steek. 1 stk in de volgende 3 steken. Haak 1 stk, 2 losse en een hv in de volgende steek. Hecht af.

Je boom heeft nu nog geen perfecte vorm, daarvoor zal je hem moeten blokken. Spelt hem in de juiste vorm vast en spray water over de kerstboom. Even laten drogen en je kerstboom ziet er netjes uit.

Misschien vind je deze Ster ook leuk om te haken voor Kerst.

Dit patroon is bedoeld voor niet commerciële doeleinden. Het patroon mag niet elders gepubliceerd worden. Een link naar het patroon, mag uiteraard wel. Dit patroon kan ik gratis aanbieden, omdat ik deze niet heb laten testen. Deze pagina bevat affiliate links.