Uitleg Vaste steek haken

Uitleg Vaste Haken

De vaste steek is een steek die veel terugkeert en je zeker zal moeten kennen als beginnend haakster. Bijvoorbeeld de meeste knuffels worden met de vaste steek gehaakt. Het is een mooie dichte steek, waar de vulling niet snel doorheen zichtbaar is als je strak genoeg haakt.

Het symbool dat meestal voor de vaste wordt gebruikt in diagrammen is een plusteken of een kruisje. In tekst wordt de vaste aangeduid met v.

Hieronder vind je zowel een video-uitleg als een uitgeschreven uitleg met foto’s.

Video-uitleg vaste haken

Video uitleg vaste haken

Uitleg Vaste Haken

Ik ga je eerst laten zien een je een vaste op een lossenketting haakt. Daarna laat ik je zien hoe je een vaste op al een rij gehaakte vaste haakt. De steek is gewoon hetzelfde, maar het oogt wat anders. Zo kun je goed zien wat het verschil is.

Vaste Haken Stap 1

1. Bij het haken van een vaste in lossen, haak je de eerste steek in de tweede losse vanaf de haaknaald. De eerste losse wordt een keerlosse genoemd. Steek de naald in de tweede losse vanaf de haaknaald. Sla de draad om je naald heen. Haal de draad door de losse heen.

Stap 2 vaste haken

2. Nu heb je 2 draden op de haaknaald.

Stap 3 vaste haken

3. Je slaat de draad nogmaals om je haaknaald heen. Haal de omgeslagen draad door de beide lussen op je haaknaald heen.

stap 4 vaste haken

4. Nu heb je je eerste vaste gehaakt.

Vaste haken op rij vasten

Ik ga nu uitleggen hoe je een vaste haakt op al een rij gehaakte vasten. Dat is ook erg handig om te weten omdat het er net iets anders uitziet.

5. Je ziet hierboven hoe het eruit ziet als je één rijtje vasten hebt gehaakt. Je kijkt hier naar de achterkant. Om een nieuwe toer te beginnen haak je 1 losse. Dit is je keerlosse.

stap 5 vaste haken

6. Aan de bovenkant van de rij zie je dat er een soort v-tjes zijn ontstaan Je steekt de haaknaald in de eerstvolgende steek onder het v-tje door die je de vorige toer hebt gehaakt. Sla de draad om de haaknaald heen en haal deze door de steek heen. Daarna heb je nog 2 lussen op je haaknaald.

stap 7 vaste haken

7. Sla de draad nogmaals op de haaknaald heen. Haal de draad door beide lussen op de haaknaald.

stap 8 vaste haken

8. Hier zie je de eerste gehaakte vaste van de tweede toer.

Wil je meer steken leren haken? Bekijk dan het overzicht met alle haaksteken.