Uitleg Stokje Haken

Uitleg stokje haken
Uitleg stokje haken

Een stokje is een steek die best veel voorkomt bij haken en handig is om te weten. Een stokje is een wat langere steek die lekker weghaakt bij grotere haakwerken. Wel is de steek iets meer open, waardoor hij niet zo geschikt is voor het haken van knuffelbeesten.

Het symbool dat voor het stokje wordt gebruikt in diagrammen is een stokje met een dakje en één streepje door de stok. Als afkorting wordt vaak stk. gebruikt.

Hieronder vind je een video-uitleg van het stokje én een stap voor stap foto-uitleg

Video-uitleg Stokje haken


Foto-uitleg Stokje Haken

Stokje Stap 1

1. Voor het haken van een stokje begin je de nieuwe toer met het opzetten van 3 lossen. Afhankelijk van het patroon tellen deze 3 lossen als eerste stokje. Haak je in een lossenketting, dan haak ga je je je eerste stokje in de vierde losse vanaf de haaknaald haken.

Stokje Stap 2

2. Sla de draad om de naald heen.

Stokje Stap 3

3. Haal de naald door de steek heen. Sla de draad weer om de naald heen. Vervolgens trek je deze draad alleen door de ingestoken steek door.

4. Je hebt nu 3 lussen op de haaknaald. Je slaat de draad om de naald en haalt de draad door twee lussen.

Stokje stap 5

5. Je hebt nu nog 2 lussen op je haaknaald staan. Sla nogmaals de draad om je haaknaald en haal je de draad weer door twee lussen.

dc step 6

6. Nu heb je nog één lus op de haaknaald en is je stokje af! Je ziet nu 1 steek en de eerste 3 lossen die je hebt opgezet.

Begin je een nieuwe regel dan krijg je weer de juiste hoogte door weer 3 lossen te haken en je werk om te keren.

Wil je een andere steek leren haken? Bekijk dan HIER het overzicht van alle haaksteken.