Uitleg half stokje haken

Uitleg Half Stokje Haken

Uitleg half stokje haken

Als je een gewoon stokje kunt haken, dan is een half stokje makkelijk. In verhouding tot een gewoon stokje komt een half stokje in patronen iets minder vaak voor. Ik vind het wel een mooie steek, omdat hij een leuke structuur geeft en een dicht effect. Als je een half stokje alleen in de achterste lussen haakt, krijg je ook een leuk ribbeleffect.

Het symbool dat meestal voor het halve stokje wordt gebruikt in diagrammen is een stokje met een dakje. Als afkorting wordt vaak hstk gebruikt.

Hieronder vind je zowel een video-uitleg als een foto-uitleg van het halve stokje.

Video-uitleg Half Stokje Haken

Uitleg half Stokje haken

Uitleg half stokje haken

1Je begint een nieuwe regel bij een half stokje met 2 keerlossen. Als je een lossenketting hebt gehaakt, ga je je steek dan ook haken in de derde losse vanaf de haaknaald. Sla de draad 1x om de naald en steek de naald door de derde losse vanaf de haaknaald.

2. Nu heb je drie lussen op je haaknaald. Sla de draad nogmaals om de naald en trek de draad door de eerste lus op je haaknaald. Je behoudt 3 lussen op je haaknaald.

uitleg half stokje haken stap 3

3. Sla de draad om de naald en treek de draad door alle 3 de steken op de haaknaald heen.

4. Nu heb je je eerste halve stokje gehaakt. Zo ga je verder in elk van de volgende steken.

5. Keren doe je door 2 lossen te haken. Afhankelijk van het haakpatroon wordt dit wel of niet gezien als de eerste steek van de toer.

6. Sla de draad om de naald en steek de naald door de eerstvolgende steek. Sla de draad daarna nogmaals om de naald heen. Trek de draad door de steek heen. Daarna hou je 3 lussen over op de haaknaald.

7. Sla de draad nogmaals om de naald heen en trek de draad nu door alle 3 de lussen op de haaknaald.

8. Je halve stokje is gehaakt. Ga zo verder.

Wil je meer steken leren haken? Bekijk dan het overzicht met alle haaksteken.