Uitleg Reliëfstokje Achter Haken

Uitleg Reliëfstokje Achter Haken

Het reliëfstokje geeft zoals de naam eigenlijk ook zegt een mooi reliëf of diepte. Als je om en om een reliëfstokje voor en achter haakt, dan is dit perfect te gebruiken voor als ribbelrand voor een boord van een trui of een rand aan een muts.

Dit is het haaksymbool dat wordt gebruikt in haakdiagrammen voor een reliëfstokje achter. Let hierbij op dat de opening van het bolletje aan de rechterkant zit. Als hij aan de andere kant ziet is het namelijk een reliëfstokje voor.

Hieronder vind je zowel een video-uitleg als een foto-uitleg.

Video Uitleg Reliëfstokje Achter Haken

Video reliëfstokje achter haken

Foto Uitleg Reliëfstokje Achter Haken

Reliefstokje voor haken

1. Voor de hoogte van een reliëfstokje hou ik zelf 2 (keer)lossen aan, omdat een reliëfstokje iets minder hoog komt dan een gewoon stokje. Sla de draad om je haaknaald heen.

reliefstokje achter 2

2. Je haakt om het stokje van de voorgaande toer heen. Je steekt de naald door de rechterzijkant aan de achterkant van het stokje van de voorgaande toer heen. Je ziet hierboven dat ik om de tweede steek van de rij heen haak.

reliefstokje achter 3

3. Sla de draad om je haaknaald en trek de draad door de steek heen. Dan hou je 3 lussen over op de haaknaald. Tip: kijk ook even aan de achterkant van je werk, daar zie je de steek waarom je heen haakt beter.

reliefstokje achter 4

4. Sla de draad om de naald heen en haal deze door de eerste 2 lussen op de haaknaald. Je houdt nog 2 lussen op de haaknaald over.

5. Sla de draad om de naald en haal de draad over de 2 overgebleven lussen op de naald heen.

6. Je reliëfstokje is af! Je ziet dat de steek meer naar achteren komt dan een gebruikelijk stokje. Aan de voorkant van deze toer krijg je ook een mooi randje.

Wil je meer steken leren haken? Bekijk dan het overzicht met alle haaksteken.