Review Het Mode Haakboek

Review: Het Mode Haakboek Nr 1

Review Het Mode Haakboek

De doorgewinterde haakster is vast en zeker wel eens op de website van JustDD.design uitgekomen, waar zij een winkeltje heeft met vele leuke haakpatronen. Waarin JustDD.Design zich van anderen onderscheid is dat zij ervoor kiest om geen maten in haar patronen op te nemen. Je kunt elk patroon aanpassen naar je eigen lichaamsvorm. Door deze methode te gebruiken is het volgens mij ook nog eens makkelijker om te kiezen voor een ander garen dan is aangegeven in het boek.

Het boek heeft een zachte kaft en ligt daardoor prettig in de hand en is ook niet te kolossaal om even mee te nemen als je onderweg gaat haken. Het papiersoort leent zich goed om bijvoorbeeld met markeerstift aan te geven waar je bent gebleven. Ook is er ruimte voor extra notities achter in het boek. Het komt echt op mij over als een werkboek.

In het boek vind je patronen van diverse kledingstukken, sjaals en een tas. Er zit een collectie van patronen in voor verschillende seizoenen, dus je kunt er het hele jaar door haakplezier van hebben. Het boek bevat schematische tekeningen van de kleding. Wat ik bij veel patronen wel mis zijn haakdiagrammen (daar ben ik zelf erg gek op).

De patronen uit het boek zijn ook los te bestellen op de website van JustDD.design. Maar wil je meerdere items haken, dan is het natuurlijk voordeliger om het boek aan te schaffen. Enige haakervaring zou ik voor dit boek wel adviseren.

Het boek is te bestellen via Yarnsea voor een bedrag van € 22,49. Yarnsea is een platform die designers de tools biedt om zelf een boek uit te geven en dit op deze manier laagdrempeliger maakt. Door deze methode gaat er ook meer van de opbrengst van het boek naar de schrijfsters (wat we natuurlijk allemaal het liefste zien). Ik zal hieronder een korte omschrijving geven van de patronen in het boek en een impressie van de sfeer door middel van een afbeelding.

Patronen in Het Mode Haakboek Nr 1

 • Flair-dress Echt een superleuk en nette zomerse jurk van fijn katoengaren met chiffon (zigzag) patroon. De jurk is gehaakt op haaknaald 2,5 waardoor hij er mooi fijntjes uitziet.
 • Lupine – Een top met korte mouwtjes in waaierpatroon. Deze top is uit één deel gehaakt, dus je hebt geen naaiwerk. Dit vind ik ideaal, dan kan je tussen het haken door goed kijken of de top goed passend is.
 • Ziggy Top – Een luchtige zomerse doorschijnende top met korte mouwtjes. Het onderste deel van deze top heeft een filet gehaakt zigzagpatroon. Ook deze top is uit één deel gehaakt. Naaiwerk blijft dus achterwege.
 • Raceback Top – Een leuke mouwloze katoenen top gehaakt in 2 soorten steken. Een top die je zomers kunt dragen, maar ook prima in de winter met een net blazertje erboven.
 • Wave Skirt – Het zigzag patroon van dit rokje komt heel mooi uit door het kleurverloop van het Scheepjes Whirl garen. Dit patroon kun je ook gebruiken voor een superschattig kinderrokje.
 • Seasons skirt – Een katoenen rokje met een dichte structuur en schulprandje aan de onderzijde. In het voorbeeld is gekozen voor een gele kleur, superleuk om te haken voor de aankomende herfst.
 • Nature Finest Jumper – Een leuke vlotte trui met lange mouwen in een kantachtig open patroon gehaakt met bamboe garen. In het voorbeeld heeft de bovenzijde van de trui een andere kleur dan de onderzijde.
 • Jumper Dazzle – Een trui met lange mouwen, gehaakt met 100% acrylgaren. Echt een wintertrui. De trui wordt van onder naar boven gehaakt en je hoeft niets te naaien.
 • B2B Woman 1 – Een heerlijke lekkerzit trui die overal bij staat. Gehaakt met Stonewashed garen.
 • B2B Woman 2 – Een cardigan waarbij je zelf de mouwlengte kunt bepalen. Hij heeft een dichte structuur en is gehaakt met 100% acryl garen.
 • Bella Donna – Een erg leuk lang vest met een open structuur en een split aan de zijkanten. Erg hip hoor! Bij dit vest komt wel naaiwerk kijken.
 • 4 Seasons Cardigan – Een openvallende cardigan van acrylgaren met fijne gehaakte lijnen (lastig te omschrijven). Leuk vest voor bijvoorbeeld over een jurk.
 • Lace Shawl – Zoooo een leuke sjaal! Hij is gehaakt met een Scheepjes Whirl bol in zoete pastelkleuren. Maar hij zou ook in één kleur al heel mooi zijn. Er zit een soort blaadjes/hartjes patroon in verwerkt.
 • Vegan Shawl – Een brede wikkelsjaal in een leuk afwisselend patroon, dat toch niet chaotisch oogt.
 • Shawl Diewerke – Ook een brede sjaal die bestaat uit twee verschillende delen met een andere steek.
 • RaTAStouille – Een praktische en leuke katoenen tas met diagonale banen

Sfeerimpressie