

Het boek Sjaals haken van A La Sascha is echt op mijn buik geschreven. Sjaals haken vind ik een heerlijk werkje. Er is genoeg variatie qua soorten en moeilijkheidsniveau’s in sjaals te bedenken. Het is leuk om sjaals voor jezelf te haken, maar ze zijn ook een heel persoonlijk cadeautje om weg te geven. Het grote voordeel van een sjaal haken ten opzichte van kleding haken vind ik ook dat de maten niet zo nauw komen als bij kleding.
Het boek begint met informatie over materialen, garens, verzorging van de sjaals en afbeeldingen met hoe je de sjaals kunt dragen. Daarna worden de gebruikte haaksteken behandeld. In het boek staan per sjaal twee varianten weergegeven, hierbij gaat het om een ander kleur en ander gebruikt garen. Ideaal, want zo zie je wat kleur en garen met de sjaal doet. Vaak vind ik de ene variant leuker dan de andere. Ieder immers zijn eigen smaak. Er wordt bij elke sjaal een moeilijkheidsgraad vermeld. Ook bevat elk patroon zowel het geschreven patroon als het haakdiagram.
Dit is echt een boek waar ik enthousiast van wordt, ik vind het stuk voor stuk bruikbare patronen. Wat ik wel gaaf had gevonden is als er meer mannensjaals in stonden. Het boek is niet goedkoop, je komt op ongeveer € 20,- uit. Maar daartegenover staat wel dat het best wel een dikke pil is met 20 patronen (dus € 1,- per patroon).
Patronen boek ‘Sjaals haken’
- Colorblock Sjaal – Deze driehoekige omslagdoek is gehaakt in de v-steek en bestaat uit lange blokken met verschillende kleuren. Er staat een voorbeeld bij in fellere kleuren en één in pasteltinten.
- Zijwaartse Chevron – Chevron houdt in dat het een golfjespatroon is. De vorm van de sjaal is wel bijzonder, het lijkt een soort vleugelvorm. De twee voorbeelden doen je denken dat het twee heel verschillende sjaals zijn, de ene versie is meer een lentesjaal en de andere is meer een winterse kleur.
- Asymmetrisch – Een sjaal die een beetje rond loopt. Er zijn strepen in de sjaal verwerkt, wat hem vooral in de pastelkleurtjes een erg leuke look geeft.
- Mozaïek – Een sjaal met gekleurde driehoekjes die ontstaan door elke toer een andere kleur te gebruiken en diep ingestoken stokjes te haken. Mooi effect.
- Organisch – Deze moet ik haken. Een driehoekige sjaal met reliefstokjes gehaakt, waardoor er een gave blaadjes structuur ontstaat. Zowel in verloop garen als in één kleur is het een spectaculair mooie sjaal.
- Kronkelpad – een lange baktus sjaal die in een punt uitloopt. De kronkelstreepjes op de sjaal zijn gehaakt in de kreeftsteek.
- Reliefkant – Een iets opengewerkte sjaal. De gebruikte reliefstokjes geven de sjaal een mooie structuur. De beide zijden van de sjaal lopen in een punt.
- Zijwaartse kabel – Een patroon voor de ervaren haakster. Een nette sjaal met aan de zijkant een gehaakte kabel. Het middenstuk van het sjaal is gehaakt in de v-steek en de andere zijkant stokjes. Mooie afwisseling die toch rustig oogt.
- Rails – Een goed patroon voor beginners. De sjaal heet rails omdat er strepen in ontstaan door het haken van lossen op bepaalde plaatsen.
- Suikerzoet – Een eenvoudig te haken sjaal met de v-steek en een lief randje eraan. De favoriet van mijn moeder uit dit boek.
- Schaduwspel – Dit is een populaire sjaal uit dit boek, die heb ik al diverse keren op Facebook langs zien komen. Het is een filet gehaakte sjaal, waardoor deze vrij luchtig zal dragen. Door het effect van het filet haken lijkt de sjaal te bestaan uit kleine blaadjes.
- Confetti – Een smallere sjaal die uitloopt in een punt. De sjaal bevat veel gehaakte clustertjes. De naam confetti slaat op de bolletjes die uit de clustersteek ontstaan.
- Tranensjaal – Een filet gehaakte driehoekige sjaal met een patroon dat aan tranen doet denken of pauwenveren.
- Vlammen – De vlammensjaal is hetzelfde idee als de tranensjaal, maar dit is een rechte brede sjaal waardoor je hem heerlijk om je heen kunt wikkelen.
- Dromenvanger – Een klassieker sjaaltje, deze is in één voorbeeld gehaakt in Smc Regia (lijkt mij kriebelen) en de andere variant in unicat, die vind ik prachtig. Een luchtige sjaal met een open structuur.
- Mandala – Een half ronde sjaal met een hypnotiserende tekening erin. Hij lijkt mij erg mooi over een jurk in één kleur.
- Windmolen – Een rondlopende sjaal met strepen (ontstaan door het haken van lossen). Een patroon voor beginners.
- Snor – Een geweldige naam voor een sjaal die als je hem plat neer legt ook echt op een snor lijkt. Deze sjaal is best stoer en kan je ook voor heren maken.
- Wenteltrap – Een sjaal met een ribbelrand. De sjaal loopt uit in een punt.
- Sleutelgat – Wat geinig. In deze sjaals zijn twee gaten verwerkt, waar je je sjaal doorheen kan rijgen. Handig als het stormt of je op de fiets zit. Kan je hem zeker niet verliezen. Daarnaast is het ook een leuk gezicht.
Indruk boek

Mijn haaksels uit dit boek



Lisa