Review Boek Mutsen & Wanten Haken

Review Boek Mutsen & Wanten Haken

Review Boek Mutsen & Wanten Haken

Sascha Blase- van Wagtendonk is qua ontwerpen echt een alleskunner; van Lappenpoppen tot Onesiegurumi, van sjaals en sokken tot nu het boek ‘Mutsen & Wanten’ haken. De techniek voor het haken van de mutsen en wanten werd ook gebruikt in het boek ‘Sokken Haken’. Door het haken van reliëfstokjes worden de mutsen en wanten lekker dik, terwijl het aan de andere kant zorgt voor de benodigde stretch.

De patronen zijn veelal goed te gebruiken voor vrouwen, mannen als kinderen. Dus altijd wel iemand die je kunt verblijden met een setje. Bij de patronen staan meerdere mogelijkheden qua soorten garen vermeld en een schatting van de hoeveelheid benodigd garen per maat.

Er staat een handige maattabel in het boek waarbij je door te meten kunt nagaan in welke maat je het patroon het beste kunt haken. De patronen zijn uitgeschreven in 6 maten van 0 jaar t/m volwassene large. Bij elk patroon staat een moeilijkheidsgraad vermeld. Ben jij pas net begonnen met haken, dan denk ik wel dat dit boek wat te pittig voor je is.

Aan het eind van het boek vind je nog wat tips en variaties, zoals een koord, strikje of pompom. Hieronder ga ik wat dieper in op de patronen zelf.

Patronen in het boek Mutsen & Wanten Haken:

 • Decemberwanten – Een mooie nette basiswant. Als voorbeeld is gemêleerd/tweed garen gebruikt, want wel een heel leuk effect geeft.
 • Decembermuts – Een bijpassende muts bij de decemberwanten.
 • Flapwanten & Vingerloze wanten – Bij deze flapwanten kun je het bovenste deel van de want omvouwen waardoor je je vingers (behalve je duim) kunt gebruiken. Ik fotografeer graag buiten, dus dan ben je blij met wanten die je even snel kunt openvouwen. Bij de vingerloze versie is ook de duim vrij.
 • Fluweelbaret – Een baret die superleuk valt. Wel blijft hij boven je oren, dus minder geschikt voor de berekoude dagen.
 • Ollies wanten – Erg mooie wanten met een gestreept reliëf, maar daarnaast is de want in tegengestelde richting ook nog gestreept in kleur.
 • Ollies Muts – Een bijpassende muts bij Ollies wanten.
 • Keltische Kabelwanten – Een mooie klassieke want met een kabel die heel mooi uitkomt in het midden van de want.
 • Keltische Kabelmuts – Een bij de wanten passende muts met meerdere kabels en daartussen banen.
 • Keltische Kabelhoofdband – Is het te warm voor de muts, dan maak je de prachtige hoofdband met kabel.
 • Dubbele twist hoofdband – Een hoofdband met een leuke draai aan de bovenkant.
 • Grafische muts – Deze muts heeft een leuk gestreept effect door het reliëf.

Sfeerimpressie Boek Mutsen & Wanten Haken

Boek Mutsen & Wanten Haken kopen

Het boek is beschikbaar als paperback en te koop bij lokale boekhandels of wolwinkels voor € 17,50. Je kunt het boek ook als E-book aanschaffen voor € 12,99.