Boek Haken met Juf Sas
Boek Haken met Juf Sas

Als er iemand oneindig veel haakinspiratie lijkt te hebben dan is het Juf Sas (Saskia den Otter) wel. Ze heeft zoveel leuke ideeën en patronen op haar website staan. Een deel van die patronen die op haar website stonden heeft zij nu netjes gebundeld in een boekje, genaamd ‘Haken met Juf Sas’.

Juf Sas gaat uit van het concept, meten is weten. De patronen worden beschreven in 1 maat en door te meten kun je de patronen voor jezelf passend maken. Zo adviseert ze om een proeflapje te haken, zodat je kunt berekenen hoeveel toeren je moet haken. Voordeel daarvan is natuurlijk ook dat je dan makkelijker kunt kiezen voor een ander soort garen. Nadeel is misschien dat het net wat lastiger is voor een beginner omdat het patroon niet pasklaar is. Wel worden er regelmatig extra tips gegeven over het op maat maken en verwijst ze naar haar video’s voor meer informatie. Die video’s kun je trouwens heel makkelijk terugvinden door de QR-codes bij de patronen te scannen (hip zeg).

Het boek begint met tips. Daarna volgt een legenda van de steken die in de haakdiagrammen worden gebruikt. De geschreven patronen bevatten namelijk meestal ook een haakdiagram. De steken worden niet afgekort in de patronen en worden dus volledig uitgeschreven, dat leest wel erg makkelijk. Bij elk patroon staat netjes vermeld welke garens er gebruikt zijn en welke kleur. Wat ook creatief is, is dat de kleur waarmee je de toer moet haken als een gekleurd bolletje bij de toer vermeld staat.

Het boek heeft een soft-cover en is gemaakt van mat papier. Je vindt in het boek 13 patronen, waarvan 3 sjaals en 10 kledingstukken. Je kunt het boek van Juf Sas kopen op de website van Yarnsea voor een bedrag van € 17,49.

Patronen in boek Haken met Juf Sas

Juf Sas heeft over elk patroon veel aanvullende informatie op haar website staan. Ik heb elk patroon hieronder gelinkt naar de pagina’s op haar website waarop je foto’s en informatie van elk project ziet. Zo krijg je een goede indruk van de inhoud van het boek:

 • Trui Bloom – Een kindertruitje met korte mouwen in verloopgaren. In de mouwen en de onderkant is een suede koord verwerkt met kraaltjes eraan. Dat geeft het truitje echt wat extra’s.
 • Shawl Fleur – Een lange sjaal die in een punt loopt met een leuke schubrand. Hij is gehaakt met garen in allerlei pastelkleurtjes.
 • Shawl Jolie – Wil je een afwisselend project? Dan is deze sjaal heel leuk voor jou. Hij bestaat uit banen met verschillende steken en is gehaakt met meerdere kleuren.
 • Trui Amira – Een erg mooie trui gehaakt in de bloesemsteek, ik val ook op de mooie lichtblauwe kleur. Leuk detail dat het onderste deel van de mouwen gehaakt zijn met de popcornsteek.
 • Trui Caja – Een trui met een leuke hippie/boho uitstraling gemaakt met aan de bovenkant verschillende granny squares in allerlei kleurtjes. Aan de onderzijde lopen banen waarin diezelfde kleurtjes weer terugkomen.
 • Trui Louise – Een lekkere dikke wintertrui gehaakt met dikker garen geschikt voor haaknaald 8/10. De trui is gehaakt in een steek die een leuke structuur geeft.
 • Trui Méja – Een zomertrui met korte mouwen gehaakt met een garenmix van katoen, viscose en linnen. De trui is gehaakt in mooie rustige kleuren en ziet er afwisselend uit om te haken. Onderin de trui is een baan met een ingehaakt patroon (tapestry).
 • Trui Nel – Een zomertrui met driekwartmouwen gehaakt met 100% (zacht) katoen garen. Ik denk dat hij heerlijk draagt. De verschillende steken geven een leuk effect en het haken van deze trui zal je niet snel vervelen hierdoor.
 • Vest Lily Een lieflijk vest met driekwartmouwen en één knoop waardoor hij mooi open valt. Zo leuk dat de tulpsteek her en der in het patroon is verwerkt. Echt een mooi vestje voor de lente.
 • Zomertrui Nellie – Een minivariant van zomertrui Nel voor een kleine jongedame.
 • Shawl Esmé – Echt een plaatje deze sjaal. Een mooie golvende blaadjesachtige structuur. Hij is gehaakt op haaknaald 6. Ik ben ook wel heel benieuwd hoe deze sjaal wordt met fijn garen.
 • Trui Britt – Deze wollen trui heeft een mooie v-hals en is gehaakt in de Alpine steek. Deze steek geeft een mooie dieptewerking in de trui.
 • Vest Vera Zo een leukie dit vest. Een lang mosterdgeel vest die je open draagt met witte bolletjes over het gehele vest verwerkt. De bolletjes zijn ontstaan door de popcornsteek te haken.